Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

Ποντιακά φαγητά και εδέσματα

ΠΗΓΗ:

Συνταγές

6/1/2011
Μάθετε να μαγειρεύετε ποντιακά!; Μαθήματα μέσω video από το κανάλι του pontos.gr Μια προσφορά των προϊόντων "Βερμίου Γης".
27/12/2009
Υλικά για 4 άτομα: - 1 λάχανο βρασμένο - 1 κιλό πατάτες βρασμένες - 1 ματσάκι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο - 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα - 1 φλιτζάνι πλιγούρι πλυμένο - 1 φλιτζάνι ρύζι - 1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο - 1 κουταλάκι μπούκοβο - 1 κουταλάκι μαυροπίπερο - 1 κουταλάκι αλάτι - 1 κουταλάκι ρίγανη - 2 φλιτζάνια λάδι Διαδικασία Πρώτα, ζεματάμε το λάχανο στην κατσαρόλα για 20 περίπου λεπτά, ξεχωρίζουμε και παίρνουμε τα φύλλα που θα γεμίσουμε. ...
27/12/2009
Υλικά για 4 κομμάτια: - 2 κιλά αλεύρι - 2 κουτ. σούπας μαγιά ξηρή -½ λίτρο ελαιόλαδο - αλάτι Διαδικασία Τα κατιμέρια τα συναντάμε σε πολλές παραλλαγές και σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Στα Δωδεκάνησα έχουν τη μορφή στριφτής τηγανιτής τυρόπιτας με μυτζήθρα και προσφέρονται με μέλι και κανέλλα. Στη Μικρασία τα έφτιαχναν με πετιμέζι ή γλυκά και αλμυρά με ζύμη που περιλαμβάνει και κολοκύθα. Τα πιο απλά απλούστατα όπως επιτάσσει η ποντιακή γαστρονομία τα φτιάχνουμε σήμερα. Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη...
27/12/2009
Υλικά - ½ κιλό πλιγούρι - ½ κιλό καβουρμά (χοιρινό βρασμένο, κατεψυγμένο) - 2 κούπες σάλτσα ντομάτας - 1 ματσάκι μαϊντανό - 1 κουτ. σούπας αποξηραμένα λαχανικά σε σκόνη - 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο - αλάτι - ρίγανη - νερό - ελαιόλαδο Διαδικασία Σε ένα βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Αμέσως μετά ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτα και νερό με το μάτι. Μόλις πάρει βράση προσθέτουμε το πλιγούρι, τα μπαχαρικά και το μαϊντανό ψιλοκομμένο. Αφήνουμε στην φωτιά για 5 λεπτά περίπου και στη συνέχεια...
27/12/2009
Υλικά - 400 γραμ. υβριστόν - νερό για το βρασμό - λίγο αλάτι - 2 κουτ. σούπας βούτυρο για το αλμυρό: - κεφαλοτύρι ή τυρί φέτα για το γλυκό: - ζάχαρη και κανέλα Διαδικασία Βράζουμε το νεράκι σε μια κατσαρόλα να βράσει μαζί με το αλάτι. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε το υβριστόν και το περιχύνουμε με το βρασμένο νερό. Αφήνουμε το υβριστόν για 2’ περίπου να μουσκέψει και μετά το στραγγίζουμε. Σερβίρουμε σε 2 πιατάκια μια μερίδα αλμυρή και μια γλυκιά. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι...
27/12/2009
Υλικά - 2 μπουτάκια κοτόπουλο - ½ σακούλι γιουφκά - 2 κουτ. σούπας μαργαρίνη - αλατάκι - λαδάκι - νερό για το βρασμό Διαδικασία Αρχικά βράζουμε το κοτοπουλάκι για 20 λεπτά περίπου. Έπειτα σε ένα ταψάκι βάζουμε το ζωμό από το κοτόπουλο και αλατάκι, πιπεράκι, πολύ λίγο λαδάκι, την μαργαρίνη, και το γιουφκά. Τέλος βάζουμε και το κοτόπουλο με λίγο αλατάκι και λίγο πιπεράκι. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για μισή ωρίτσα . Πηγή: Νηστικό αρκούδι
27/12/2009
Υλικά - 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά - λίγο χοιρινό κιμά - 1 κούπα ελαιόλαδο - 5 κρεμμύδια ψιλοκομμένα - λίγο μαϊντανό - αλάτι, πιπέρι για τη ζύμη: - 1 μεγάλο ποτήρι νερό - αλεύρι όσο πάρει - 1 σφηνάκι λάδι - 1 κουταλάκι ξίδι - αλάτι Διαδικασία Αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε ένα μαλακό εύπλαστο μίγμα. Το σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και το αφήνουμε για ένα...
27/12/2009
Υλικά για το προζύμι: - 340 γραμ. νερό - 340 γραμ. αλεύρι - 20 γραμ. μαγιά - λίγη ζάχαρη για τη ζύμη: - 670 γραμ. αλεύρι - 100 γραμ. ζάχαρη -180 γραμ. βούτυρο -6 γραμ. αλάτι -4 αυγά -λίγες σταφίδες για τη γέμιση: -1 μπολάκι καρύδια -1 μπολάκι σουσάμι άσπρο -1 μπολάκι σουσάμι μαύρο -1-2 κουτ. σούπας κανέλα -λίγη μαστίχα -λίγη ζάχαρη - 2 κουταλάκια μαχλέπι Διαδικασία Πρώτα ετοιμάζουμε το προζύμι....
27/12/2009
Υλικά για 4 μερίδες:   - ½ κιλό κιμά - 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο - 2 κρεμμύδια - αλάτι και πιπέρι - ½ κιλό μακαρίνα   Διαδικασία   Η μακαρίνα είναι σπιτικό ποντιακό ζυμαρικό. Μπορεί να είναι "ζωγρό" ή "ξερό". Άμα είναι ξερό δε θέλει βράσιμο. Λίγο βραστό νερό από πάνω, μερικά λεπτά αναμονή και είναι έτοιμο το ζυμαρικό για το τσιμπούσι. Αν είναι ζωγρό θέλει λίγο βράσιμο όπως στη δική μας περίπτωση. Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι να ζεσταθεί. Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα. Μόλις μαλακώσουν βάζουμε τον κιμά. Αλατοπιπερώνουμε....
27/12/2009
Υλικά για περίπου 45 κομμάτια   για τη ζύμη:   - αλεύρι όσο πάρει (γύρω στο 1 κιλό ) - 1 ποτήρι νερό - 1 αυγό - αλάτι   για τη γέμιση: - ½ κιλό φέτα & μυζήθρα   για το βράσιμο: - 1 σφηνάκι ελαιόλαδο   για το σερβίρισμα: - 150 γρ. λιωμένο αγελαδινό βούτυρο   για τον τσαχλαμά: - 250 γρ. κρύο πασκιτάν ή γιαούρτι σακούλας - λίγο νερό   Διαδικασία   Τα βαρένικα είναι ποντιακά ζυμαρικά. Παραλλαγές τους με κρέας και άλλα τυριά συναντάμε και στις κουζίνες των...
26/12/2009
Υλικά για 4 άτομα:   - 1 ποτήρι νερού κορκότο (σπασμένο στάρι) - ½ κιλό στραγγιστό γιαούρτι - ½ ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες - λίγο αλάτι - λίγο ελαιόλαδο - νερό όσο πάρει   Διαδικασία   Στο Νηστικό Αρκούδι φτιάχνουμε και παρουσιάζουμε τον τανωμένο σορβά σχεδόν μια φορά το χρόνο και έχουμε τους λόγους μας: βραδύνοια (δεν τα παίρνουμε εύκολα βρε αδελφέ!), λυμάρα (τρελαινόμαστε για ποντιακά), αφραγκιές (πέφτει ο προϋπολογισμός του επεισοδίου οπότε πρέπει να φτιάξουμε κάτι οικονομικό και νόστιμο). ...
26/12/2009
Υλικά   - 2 κούπες γάλα - 1 κυβάκι μπυρομαγιά - 1 μικρό φλιτζάνι του καφέ ξίδι - 1 κουτάλα ελαιόλαδο - 6 αυγά - λίγο αλάτι - λίγο μέλι - αλεύρι, όσο πάρει   Διαδικασία   Αρχικά, ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα. Παράλληλα χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, το ανακατεύουμε με τα αυγά. Προσθέτουμε αλάτι, ξίδι και λάδι. Ακόμη, βάζουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι σιγά σιγά, όσο χρειάζεται για να γίνει ένα μαλακό και εύπλαστο ζυμάρι. Ζυμώνουμε με...
26/12/2009
Υλικά : - 1½ κιλό ζύμη (νερό, αλάτι, αλεύρι όσο πάρει, 1 δόση μαγιά για γεμιστά με τυρί: - ½ κιλό τυρί φέτα   για γεμιστά με πράσα: - ½ κιλό πράσα - λίγο λάδι   Διαδικασία   Αρχικά ετοιμάζουμε τη ζύμη, η οποία είναι παρόμοια με τη ζύμη για τις Λαγγίτες (βλ. επεισόδιο λαγγίτες).   Γεμιστά με τυρί:   Παίρνουμε ένα κομματάκι μικρό της ζύμης, το πλάθουμε ελαφρά στο χέρι μας. Προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας τυρί φέτα και το πατάμε ανομοιόμορφα. Το τηγανίζουμε σε λίγο λάδι και από τις...
26/12/2009
Υλικά   - 8 ψημένα φύλλα - 400 γραμ. ταχίνι - 750 γραμ. σουσάμι - 2 κουτ. σούπας κανέλα - 800 γραμ. ζάχαρη - 1,5 λίτρο νερό - 1 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη   Διαδικασία   Αρχικά, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ταχίνι, με το νεράκι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα την 200 γραμ. ζάχαρη, 1 κουταλιά της σούπας κανέλα και 250 γραμ. σουσάμι και τα ζεσταίνουμε , ώσπου να λιώσουν και αυτά με τη σειρά τους, χωρίς να πάρουν βράση. Κατεβάζουμε αυτό...
26/12/2009
Υλικά για 4 άτομα   για τη ζύμη:   - 1 ποτήρι νερό - 1 κουτ. σούπας λάδι - αλάτι - αλεύρι όσο πάρει   για τη γέμιση:   - ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο - 1 κρεμμύδι μέτριο - αλάτι - πιπέρι
Διαβάστε περισσότερ

2 σχόλια :

  1. τελειααααααααααα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να λελεβω σας Ποντος Ζει!!ΠΟντος για παντα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...