Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΣΑΝΤΑ

Η περιοχή της Σάντας είχε 7 ελληνικά χωριά χτισμένα πάνω στις βουνοπλαγιές. Ιδρύθηκε το 1540 από τους κατοίκους Πλατάνων και Τόνγιας.
Θρυλική υπήρξε η αντίστασή των κατοίκων της Σάντας εναντίον των Τούρκων κατακτητών. Ακόμα και οι γυναίκες οπλοφορούσαν για ν' αντιμετωπίζουν τους Τούρκους.
ΟΙ ΕΠΤΑ ΕΝΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΑΣ(ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΣΑΝΤΑ ΕΔΩ)
*Πιστοφάντων (Piştovlu): 400 σπίτια.Εκκλησίες:Αγία Κυριακή, Άγιος Παντελεήμων,Άγιος Χριστόφορος,ένα σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και μια πηγή του Χριστοφόρου. Ετυμολογία:πιστόφ«πυροβόλο όπλο» + -άντων:τοπονυμικό επίθημα στα ελληνικά.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ Google Street View

* Zουρνατζάντων (Zurnacili): 120 σπίτια,εκκλησίες:Άγιος Γεώργιος, Άγιος Κωνσταντίνος,Αγία Κυριακή, ένα σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ετυμολογία Zουρνατζής «zουρνά - ένα όργανο-φορέας καλάμων» + άντων.
* Τσακαλάντων(Çakallı): 53σπίτια, εκκλησίες: Zωοδόχου πηγής και Άγιος Γεώργιος, ένα σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ετυμολογία τσακάλ «τσακάλι» + άντων.
* Ισχανάντων(İşhanlı): 150 σπίτια. εκκλησίες: Αγία Κυριακή, Άγιος Γεώργιος. δημοτικά σχολεία 2 (ένα από τα οποία θηλέων). Ετυμολογία Ishan «πρίγκηπας στα αρμένικα» + άντων.
* Kοζλαράντων: 60 σπίτια . Εκκλησίες: Αποστόλου Πέτρου,Αποστόλου Παύλου, και ένα σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
* Πίνετάντων(Binatlı): 30 σπίτια . εκκλησίες:Πρόφητη Ηλία και Αγίου Γεωργίου και ένα σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
* Τερζάντων(Terzili):200 σπίτια. Εκκλησίες Άγιος Θεόδωρος και Μεταμορφώσεως. Ετυμολογία Tερζής«ράφτης στα Τούρκικά» + άντων.
Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
Οι περισσότεροι κάτοικοι της Σάντας είναι χριστιανοί(51%) ή κρυπτοχριστιανοί (49%). Μετά από 1857 με το hatti- Humayun και οι κρυπτοχριστιανοι γίνονται πλέον φανερά χριστιανοι.Οι περισσότεροι Έλληνες του Πόντου αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους και να βρούν άλλο τόπο για να ζήσουν κατά τη διάρκεια του ρωσοτουρκικού πολέμου 1877-78. Οι περισσότεροι από τους πολίτες της Σάντας κινούνται προς τη Δημοκρατία της Γεωργίας, την Αρμενία και το νότιο μέρος της Ρωσίας. Η αρχική γλώσσα τους είναι συνήθως Τούρκικά (αυτών που ζουν στην περιοχή μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών).
ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΑΝΤΑΣ
Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου οι Έλληνες της Σάντας προσπάθησαν να οργανώσουν την οπλισμένη αντίσταση ενάντια στον τουρκικό στρατό. Οι ζώνες ανταρτών του Πόντου είχαν εμφανιστεί στα βουνά της Σάντας από το 1916 υπό την ηγεσία του Καπετάν Στυλιανού Koσμίδη και αντιστάθηκαν επιτυχώς στην τουρκική επίθεση στις 6 Σεπτεμβρίου 1921. Μετά από την ανταλλαγή πληθυσμών εγκαταστάθηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη. Η πόλη Nέα Σάντα ιδρύθηκε από τους Σανταίους στο νομαρχιακό διαμέρισμα του Κιλκίς στην κεντρική Μακεδονία.
Written by Πολατίδης Βασίλειος
Saturday, 05 February 2011&
ΠΗΓΗ:kotsari.com

4 σχόλια :

  1. Γεια σας λεγομαι Γαλπιδης Παυλος και θα ηθελα να μαθω για τον προπαππου μου Καλιαχιδης Χαραλαμπος του Πολυχρονιου.Αυτος γεννηθηκε το 1879 στη Σαντα του Ποντου και στη μικρη ηλικια μεταναστευσε στον Καυκασο.Θα ηθελα να ξερω σε ποιο χωριο της Σαντας γεννηθηκε?Ευχαριστω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σαντά
      http://goo.gl/maps/ZLUpd
      Εμείς δεν μπορούμε να σας πούμε από ποιά ενορία της Σαντάς ήταν ο προπαππούς σας,καθώς έδωσε τόπο καταγωγής τον Καύκασσο ,όταν ήρθε Ελλάδα.Ψάξτε στους καταλόγους μας,γι αυτό το επίθετο,που να έχει δώσει τόπο καταγωγής την Σαντά,έτσι ίσως βρείτε κάτι...

      Διαγραφή
    2. ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΙΝΕΤΑΝΤΩΝ ΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ...

      Διαγραφή

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...