Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

Άρδασσα (Torul, Τορούλ)


Άρδασσα (Torul, Τορούλ)
 Έδρα της υποδιοικήσεως Τορούλ στην επαρχία Χαλδίας, ΒΔ της Αργυρούπολης απο την οποία απέχη 15-20 χλμ.. .
 Άρδασσα ταυτίζεται με τη αρχαία πόλη Δορύλαιον, απ’όπου ίσως προέρχεται η σημερινή της ονομασία Τορούλ. Η πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του Άνω Χαρσιώτη ή Κάνη ποταμού.
 Κατά τον μεσαίωνα η Άρδασσα ήταν μια από τις έξι ισχυρές θέσεις του βυζαντινού θέματος Χαλδίας και ονομαζόταν Μεσοχάλδιον. Αποτελούσε έδρα της μεγάλης τιμαριωτικής οικογένειας των Καβασιτών και έδρα επισκόπου που υπαγόταν στη μητρόποληΝεοκαισάρειας.
 Κατά την περίοδο της οθωμανοκρατίας η Άρδασσα ερήμωσε μέχρι να μεταφέρει την έδρα του εδώ ο Τούρκος άρχοντας Οσμάν μπέης από το χωριό Μοναστήρ’ (Demirkapi) του Αμπρικάντων. Έκτοτε κατέστη έδρα του Οθωμανικού υποδιοικητή και εμπορικό/συγκοινωνιακό κέντρο μιας ευρύτατης περιοχής, όπου ήταν διασπαρμένα δεκάδες ελληνικά χωριά.
 Το 1901 χτίστηκε η γέφυρα της Άρδασσας. Η οποία σώζεται μέχρι σήμερα, από τον εκ Σάντας αρχιμάστορα Νικ. Δεμιρτζόγλου και η κώμη απέκτησε μεγαλύτερη προσβασιμότητα.
Κατά τον Παντελή Μελανοφρύδη το γεφύρι της Άρδασσας ταυτίζεται με „τη Τρίχας το γεφύρι“
 „Ατού σην Αρδασσόπολιν / ση Τρίχας το γεφύριν
Χίλιοι μαστόροι έχτιζαν / και μύριοι μαθητάδες“
 Στην Άρδασσα κατοικούσαν 40 μουσουλμανικές και 5 χριστιανικές οικογένειες, ενώ αρκετοί Έλληνες από τα χωριά διατηρούσαν εμπορικά καταστήματα.
Πριν την καταστροφή στη μικρή αυτή κωμόπολη υπήρχε διοικητήριο, δικαστήριο, ταχυδρομείο, καταστήματα και πανδοχεία καθώς επίσης και ναός αφιερωμένος στη μνήμη της Αγίας Σοφίας και της Κοίμησης της Θεοτόκου.

ΠΗΓΗ:
Σάββας Καλεντερίδης ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΠΟΝΤΟΣ
Εγκυκλοπαίδεια Ποντιακού ΕλληνισμούΑΠΟ:pontosforum.4.forumer.comΧωριά της περιφέρειας Άρδασσας


Άρδασσα-Torul

Άδισα - Adisa(Yildiz) 
Από το βιβλίο του Γιώργου Παπαδόπουλου: "Ιστορία της Αυλήαννας" Η Αυλήαννα είναι ένα ορεινό ποντιακό χωριό σε υψόμετρο 1900 μέτρων οι κάτοικοι της μετά την Ανταλλαγή σκόρπισαν στην Ελλάδα Θεσσαλονίκη,Κοζάνη,Φλώρινα και αλλού. Πολλοί απο τους απογόνους τους ζουν σήμερα στη Θέρμη Θεσσαλονίκης όπου και διατηρούν τη μνήμη της ζωντανή μέσω του πολιτιστικού Συλλόγου τους.Κάτω αριστερά κυλά το ποτάμι της Αυλήαννας που τροφοδοτείται με νερό απο τον Παγετώνα της Αυλήαννας που βρίσκεται δυτικά του χωριού σε υψόμετρο πάνω απο 3200 μέτρα στα ψηλά και γεμάτα δρακόλιμνες βουνά του Ερημέζ.Το χωριό κατοικείται σήμερα απο μουσουλμάνους
Γαρατζάντων
Καγκελίνα 
Μαρτίν
Παχτσόπο               
Τσακ 
Τσαρούχονος

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΑΡΔΑΣΣΑΣ ΕΔΩView 17.ΧΕΡΙΑΝΑ-18.ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ-19.ΑΡΔΑΣΣΑ-(ΧΑΛΔΙΑ) in a larger mapΔεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...