Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Αποκριάτικο ξεφάντωμα στην Καλαμαριά


Αποκριάτικα δρώμενα, ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής, το καθιερωμένο τσίκνισμα μαζί με τα παραδοσιακά εδέσματα, αλλά και κούλουμα με φασολάδα, χαλβά και πέταμα χαρταετού, περιλαμβάνουν οι φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις..
του δήμου Καλαμαριάς. Το πρώτο ραντεβού είναι για την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς και στου Βότση και ακολουθούν τα κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας 27 Φεβρουαρίου στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα. 

Την Τσικνοπέμπτη 16 Φεβρουαρίου
Το αποκριάτικο ξεφάντωμα της Τσικνοπέμπτης ξεκινά από τις 7.30 το απόγευμα κατά μήκος του κεντρικού πεζόδρομου της Καλαμαριάς (οδός Κομνηνών) καθώς και στην κεντρική πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πρώην Δημαρχείου) αλλά και στο προαύλιο του 4ου και 5ου Λυκείου (περιοχή Βότση).

Στον πεζόδρομο και στην κεντρική πλατεία:
• Σύλλογοι από τη Βόρεια Ελλάδα αναπαριστούν τα σπουδαιότερα αποκριάτικα δρώμενα: τον Φανό (από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Αθανασίου Κοζάνης), τα Ραγκουτσάρια (από τον Όμιλο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Καστοριάς «Μύησις»), το Μπουρανί (από τον Μορφωτικό Σύλλογο Τυρνάβου), τουςΓενίτσαρους και τις Μπούλες, τα έθιμα της Καμήλας, της Λατέρνας, το έθιμο με τα Νταούλια και το έθιμο του Χάσκα (παιδικό παιχνίδι).

• Παράλληλα, έξι παραδοσιακές κομπανίες δίνουν το δικό τους ρυθμό στο αποκριάτικο γλέντι. Θα συμμετάσχουν: το συγκρότημα με ζουρνάδες από τη Νάουσα (οικογένεια Παζαρέντση), η «Μακεδονική Φανφάρα» (συγκρότημα με χάλκινα και πνευστά), το συγκρότημα των Αλέκου Ζώρα και Δρόσου Κουτσοκώστα, οι «Κουρήτες» του Γιάννη Βολίκα (μικρασιάτικα τραγούδια), η ποντιακή κομπανία με τον Αλέξη Παρχαρίδη και η θρακιώτικη κομπανία του Γιώργου Νταβλιάκου.

Επίσης θα συμμετάσχουν: ο Ποντιακός Σύλλογος Καλαμαριάς, ο Σύλλογος Καυκασίων Καλαμαριάς «Ο Προμηθέας», η Ένωση Σμυρναίων Μικρασιατών Βορείου Ελλάδος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προσφύγων Μικρασιατών Νέας Κρήνης «Η Αγία Παρασκευή», ο Χορευτικός Όμιλος Καλαμαριάς «Βορεάδες» και ο Σύλλογος Κουριωτών «Ο Ταξιάρχης».

Για το καθιερωμένο τσίκνισμα θα υπάρχουν παραδοσιακά εδέσματα και ψησταριές, συνοδεία άφθονου κρασιού.

Στην περιοχή του Βότση
Στον αύλειο χώρο του 4ου και 5ου Λυκείου (Μ. Αλεξάνδρου και Αν. Θράκης) τον αποκριάτικο ρυθμό θα δίνουν η ποντιακή κομπανία του Γιάννη Παναγιωτίδη και ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής.

Την Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου
Ο κύκλος των αποκριάτικων εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με τα παραδοσιακά Κούλουμα στο χώρο του πρώην στρατοπέδου ΚΟΔΡΑ, με φασολάδα, λαγάνα, χαρταετούς και συναυλία παραδοσιακής μουσικής.


* Οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης στον πεζόδρομο της Κομνηνών διοργανώνονται σε συνεργασία με τον Χορευτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης και στην περιοχή του Βότση σε συνεργασία με τον Αθλητικό και Πολιτιστικό Σύλλογο «Ν. Βότσης», τον Πολιτιστικό Ποντιακό Σύλλογο Βότση «Οι Μίθριοι» και τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Κηφισιάς – Βότση. 


Read more: http://makpress.blogspot.com/2012/02/blog-post_09.html#ixzz1mT8jOebW

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...