Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

Με αφορμή το Νόμο ,Υπ’ αριθμ. 4093


ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Τηλ. Επικ. 6983 337276 - 2321 350300 fax.23120 523 512 mail.info@moisiadis.gr
Aριθ. Πρωτ.478 Σέρρες 8 Ιανουαρίου 2013
Θέμα. ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ΑΡΙΘ. 4093
Προς κ. Αντώνη Σαμαρά, Πρωθυπουργό της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Κ. Ευάγγελο Μειμαράκη, Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Κοιν. Κ. Αλέξη Τσίπρα ,Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Κ. Πάνο Καμμένο, Πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.
Κ. Νικόλαο Μιχαλολιάκο, Πρόεδρο της Χρυσής Αυγής.
Κ. Φώτη Κουβέλη. Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Κ. Αλέκα Παπαρήγα, Γενική Γραμματέα του Κ.Κ.Ε.
Υ Π Ο Μ Ν Η ΜΑ Θ Ε Σ Ε Ω Ν
Αξιότιμε, κε Πρωθυπουργέ
Με αφορμή το Νόμο ,Υπ’ αριθμ. 4093,που δημοσιεύτηκε στις 22.11.2012 στο φύλλο αρ. 222 του πρώτου τεύχους της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και στο πρώτο άρθρο της υποπαραγράφου ΙΑ.6,ορίζει τους νέους όρους για την συνταξιοδότηση των ανασφάλιστων ηλικιωμένων και αφορά και ηλικιωμένους Έλληνες από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. το ΠΑ.Σ.Π.Ε. που εκφράζει το σύνολο του όπου γης Ποντιακού Ελληνισμού, σε δύο έκτακτες συνεδριάσεις του, απεφάσισε να θέσει υπόψη σας τις θέσεις του, σχετικά με το θέμα που δημιουργείται σε βάρος συμπατριωτών μας , που ζουν νόμιμα στη χώρα μας .
Είναι πλέον γνωστό, ότι για περισσότερα από 100 χρόνια, χιλιάδες Έλληνες Ποντιακής καταγωγής, εξαιτίας πολιτικών που άσκησαν σε βάρος τους, την περίοδο 1780-1890 η Οθωμανική Διοίκηση αρχικά και στην συνέχεια, την περίοδο 1914-1922 ,οι νεότουρκοι και οι κεμαλιστές ,με αποκορύφωμα τα τραγικά γεγονότα της Ποντιακής Γενοκτονίας, εγκατέλειψαν κατά χιλιάδες την Ιστορική τους πατρίδα τον Πόντο τις περιουσίες ,τις εργασίες και ότι δημιούργησαν επί αιώνες και εγκαταστάθηκαν προσωρινά , ,στη γειτονική και ομόδοξη Ρωσία. Συναντήθηκαν με ομάδες άλλων Ελλήνων που από αιώνες ,για εμπορικούς κυρίως λόγους ,βρέθηκαν εγκατεστημένοι εκεί, φτάνοντας έτσι τον αριθμό των 500 και πλέον χιλιάδων ,συγκροτώντας δημιουργικές και δραστήριες κοινότητες.
Μετά την Οκτωβριανή επανάσταση του 1918, οι χιλιάδες αυτοί συμπατριώτες μας και πάλι χωρίς τη θέλησή τους δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στις εστίες τους στον Πόντο η να μετοικίσουν στην μητροπολιτική Ελλάδα και να συναντηθούν με το 1.000.000 συμπατριωτών τους, που εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες στη χώρα μας. Αντιθέτως κατά διαστήματα ,αναιτίως, έπεσαν θύματα της πολιτικής των τότε εκκαθαρίσεων ,της περιόδου 1939-1949 ,αφήνοντας πίσω τους και άλλα 50.000 αθώα θύματα .
Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι συμπατριώτες μας αυτοί άρχισαν να έρχονται στην Ελλάδα ,κυρίως μετά το 1989, εξ αιτίας σειράς γεωπολιτικών ανακατατάξεων, αναταραχών, εμφυλίων πολέμων και ενός αρνητικού κλίματος που βίωσαν σε ορισμένες περιοχές που ζούσαν στις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.
Έτσι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του κράτους μας, από το 1989 έως το 2001 ,ήρθαν και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στη χώρα 155.139 Έλληνες από την πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και ανεπίσημα σύμφωνα με δικά μας στοιχεία περί της 250.000.
Είναι επίσης γνωστό ότι όλα αυτά τα χρόνια, για μια σειρά λόγους, αλλά κυρίως στην προσπάθεια και την αγωνία τους να επιβιώσουν και να συντηρήσουν τις πολυμελείς οικογένειές τους, ένα μεγάλο μέρος τους χρησιμοποιήθηκε ως φθηνή εργατική δύναμη. Επειδή όμως οι ασφαλιστικές εισφορές τους δεν ήσαν συνεχείς και ασφαλώς όχι με δική τους ευθύνη, παρατηρείται σήμερα το φαινόμενο να μην μπορούν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό ασφαλιστικών εισφορών, για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εκατοντάδες εκατομμύρια ασφαλιστικών εισφορών τους να παραμείνουν προς όφελος των ασφαλιστικών ταμείων και του κράτους.
Με τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα, όσοι συμπατριώτες μας συμπλήρωναν το 65ο χρόνο της ηλικίας τους και ζούσαν μόνιμα στη χώρα μας, εντάσσονταν στις διατάξεις του σχετικού νόμου και δικαιούντο την σύνταξη ανασφαλίστου μέσω Ο.Γ.Α. Μάλιστα το Μάιο του 2012 έγινε σχετική απογραφή, μέσω Ο.Γ.Α., για όλους αυτούς τους δικαιούχους σύνταξης συμπατριώτες μας ,για την εξακρίβωση του ακριβούς αριθμού τους.
Εμείς ως πληθυσμιακή ομάδα ,που στο μεγαλύτερο αριθμό της ζει και εργάζεται στην Ελλάδα ,δεν παρακολουθούμε απλώς τα οικονομικά και τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα ,αλλά τα βιώνουμε καθημερινά τόσο στις οικογένειες όσο και στις εργασιακές μας σχέσεις και γι αυτό μπορούμε να κατανοήσουμε τις σκέψεις του αρμόδιου Υπουργού και του νομοθέτη ,που τους ώθησαν στην απόφαση για περικοπή αυτών των συντάξεων, στην προσπάθειά να προστεθεί ακόμη ένα ποσό στις περικοπές του Δημόσιου Τομέα, προς ικανοποίηση του Μνημονίου και των δανειστών μας.
Θα πρέπει όμως πρωτίστως, κ. Πρωθυπουργέ, να γίνει απολύτως κατανοητό, τόσο από εσάς προσωπικά και τους αρχηγούς των κομμάτων που συγκυβερνούν την χώρα και που από κοινού επιχειρείτε να την βγάλετε, από την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει, όσο και από το σύνολο των βουλευτών του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ότι με την απόφασή αυτή ,εφόσον δεν τροποποιηθεί, καταδικάζονται σε βιολογικό αφανισμό 35.000 συμπατριώτες μας, που δεν είναι δυνατόν να βρουν, ειδικότερα κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες, από πουθενά άλλους πόρους επιβίωσης.
Για τους παραπάνω λόγους.
Α. Ζητάμε την απάλειψη από την παραγρ. 5 παρ. β, της υποπαραγράφου ΙΑ.6, του όρου «δεν δικαιούνται οι ίδιοι σύνταξης από οποιονδήποτε φορέα του εξωτερικού».
Διότι είναι ένας εντελώς αόριστος όρος, που είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί και να αποδειχθεί από τον δικαιούχο, όταν είναι γνωστά τα προβλήματα της Δημόσιας διοίκησης των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ, αλλά και το υψηλό κόστος μετάβασης και εξασφάλισης σχετικής βεβαίωσης από τη χώρα προέλευσης του ενδιαφερομένου, ενώ μπορεί επίσης να αποτελέσει αφορμή για αυθαίρετη ερμηνεία από υπηρεσιακούς παράγοντες σε βάρος του ενδιαφερομένου.
Β. Ζητάμε την απάλειψη από την παραγρ. 5 της παρ. γ, της υποπαραγράφου ΙΑ.6 του όρου «Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία είκοσι(20) έτη πριν την υποβολή της αίτησης για την συνταξιοδότηση».
Ασφαλώς και γίνεται απολύτως κατανοητό, ότι εφόσον ισχύσει ο επαχθείς αυτός όρος, θα χάσει, αδίκως βεβαίως, τη σύνταξή του το σύνολο των Ελλήνων από τις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ. και έτσι 35.000 θα βρεθούν μπροστά στο φάσμα του αφανισμού.
Κε Πρωθυπουργέ, όπως γνωρίζετε, ο Ποντιακός Ελληνισμός είναι ένα κομμάτι του Ελληνισμού, που στην μακραίωνη ιστορία του αντιστάθηκε στον εκβαρβαρισμό, τον εκτουρκισμό, τον εκσλαβισμό του, πληρώνοντας με το αίμα χιλιάδων προγόνων μας την αντίστασή του αυτή. Γνωρίζοντας τις αγαθές προθέσεις σας, αλλά και αυτές των άλλων πολιτικών ηγεσιών, της δοκιμαζόμενης χώρας μας, σχετικά με τα θέματα που αφορούν τους Έλληνες των χωρών της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ., παρακαλούμε να επανεξετάσετε με όλο το κοινοβούλιο το αίτημά μας, για άμεση τροποποίηση προαναφερθεισών παραγράφων του Νόμου 4093.
Από εσάς αλλά και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων ζητάμε, να μας ορίσετε το δυνατόν συντομότερο συνάντηση, για να σας ενημερώσουμε λεπτομερώς για τις θέσεις μας, προκειμένου να φέρετε άμεσα το θέμα μας για λύση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Για το ΠΑΣΠΕ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ
ΑΝΤΙΠΕΡΕΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 
Οι σταλινικές διώξεις
Οι Έλληνες του Πόντου στη Ρωσία & πρώην Σοβιετική Ένωση
Έλληνες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης 20ο και 21ο Αιώνα   
 Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...