Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ “ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ – ΚΟΜΝΗΝΟΙ”

Ο Σύλλογος Ποντίων “Αργοναύται – Κομνηνοί” σας καλεί στις εκδηλώσεις  κοπής της πίτας και τον εορτασμό του Αγίου Ευγενίου, που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014 ως ακολούθως:
Το πρωί στις 9:30, στον Αγιο Νικόλαο της Καλλιθέας, θα γίνει η εορταστική δοξολογία με την καθιερωμένη αρτοκλασία. Για την επέτειο θα μιλήσει ο φιλόλογος - ιστορικός κ. Χρήστος Ανδρεάδης.
Κατόπιν στις 11:30 π.μ. θα καλωσορίσουμε τον καινούργιο χρόνο στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου ( Δαβάκη 10, Καλλιθεα - Αθηνων).

Θα κοπεί η πίτα και θα ακουστούν τα Ποντιακά πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.

Θα ακολουθήσουν δρώμενα απο την θεατρική μας ομάδα, με τίτλο "Νεοχρονίας εθίματα" σε σκηνοθεσία Κυριάκου Σαχανίδη.

Την εκδήλωση θα κλείσει το χορευτικό του Συλλόγου μας.
Για περισσότερες πληροφορίες:www.argonautai-komninoi.gr 

Είσοδος Ελεύθερη!!!

Λίγα λόγια για τον Άγιο Ευγένιο


Ο Άγιος Ευγένιος είναι ο πολιούχος Άγιος της Τραπεζούντας και γι’ αυτό επονομάζεται ο Τραπεζούντιος. Ο Άγιοςσυνδέεται με την πόλη στην οποία γεννήθηκε, έζησε, δίδαξε κ μαρτύρησε και οι πιστοί είναι περήφανοι για την καταγωγή του αναφέροντας συνεχώς την πόλη της καταγωγής του.

Η Τραπεζούντα ήταν μία από τις σημαντικότερες πόλεις της Μαύρης Θάλασσας όσον αφορά τον πληθυσμό, καθώς και την οικονομική και την εμπορική ανάπτυξη. Εκεί κατέληγαν οι χερσαίοι εμπορικοί δρόμοι από τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία, την Ανατολία και την Κωνσταντινούπολη και οι θαλάσσιοι από τη Χερσώνα. Επ’ ευκαιρία της εορτής του πολιούχου της πόλης Αγίου Ευγενίου, οργανωνόταν κάθε χρόνο σημαντική πανήγυρις με επισκέπτες Άραβες, Αρμενίους, Βυζαντινούς, Ρώσους, Εβραίους, Γεωργιανούς κ.ά. που ήθελαν να πουλήσουν τα εμπορεύματά τους και να αγοράσουν άλλα, ενώ προσέρχονταν και πολλοί επίσημοι αξιωματούχοι. Η λιτάνευση των οστών του αγίου Ευγενίου αποτελούσε επίκεντρο της πανηγύρεως. Πολλά καραβάνια, ιδιαίτερα από την Παϊπέρτη, κατέφθαναν για τη συγκεκριμένη πανήγυρι, γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι και στην Παϊπέρτη διαδόθηκε η λατρεία του αγίου.
Κάθε αναφορά στην Τραπεζούντα και τον Άγιο Ευγένιο επαναφέρει ζητήματα ιστορικά δέουσας σημασίας.

Ο Ναός τού Άγιου Ευγένιου στήν τραπεζούντα
Ο ναός του Αγίου Ευγενίου, έχει μετατραπεί από το 1461 μ.Χ. σε τζαμί (γενί τζαμί τζουμασί), όταν έγινε η άλωση της Τραπεζούντας από το Μωάμεθ, τον κατακτητή. 
Η θέση του ναού στην Τραπεζούντα σε χάρτη ΕΔΩ









ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άγιος Ευγένιος
                              Ο Ναός στήν Τραπεζούντα
                              Η λατρεία του Άγιου Ευγένιου




Προβολή 4.ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ-TRABZON σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...