Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΔΕΟΓΛΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ







Ιπποκράτης Δεδέογλου ή Ιππόκ Αγάς
Ιπποκράτης Δεδέογλου ή Ιππόκ Αγάς,αρχηγός του βουνού Νεπιέν Ντάγ,
υπό του γενικού αρχηγού Αντών Πασά

(Από μαρτυρία, του Παναγιωτίδη Ελευθέριου το γένος Δεδέογλου):

Από διηγήσεις της μητέρας μου και ανεψιάς του Ιπποκράτη:
Το Τουρκικό κράτος επικήρυξε τον Ιπποκράτη Δεδέογλου όπως και πολλούς άλλους και κυκλοφόρησε ένα βιβλίο στο οποίο υπήρχε η φωτογραφία του, η δράση του και η επικήρυξη.
Αυτό το βιβλίο αργότερα κατά την διάρκεια της Βουλγαρικής κατοχής έπεσε στα χέρια των Βουλγάρων. Οι Βούλγαροι κρατούντες της περιοχής θεώρησαν τον Ιπποκράτη Δεδέογλου άκρως επικίνδυνο και αποφάσισαν να τον σκοτώσουν……
-Αφού έπεσε στα χέρια των  Βουλγάρων το βιβλίο της επικήρυξης, οι Βουλγαρικές αρχές θεώρησαν ότι αφού μέσα στην Τουρκία ο Ιππόκ είχε τέτοια δράση θα τους δημιουργούσε προβλήματα. Έτσι άτυπα αποφάσισαν να τον σκοτώσουν.  Δεν ήταν όμως τόσο εύκολο διότι δεν υπήρχε  επίσημη καταδίκη.
Αποφάσισαν  λοιπόν να στήσουν κάποιο γεγονός και με δικαιολογία της αντίστασης κατά της αρχής να τον σκοτώσουν.
Ο Ιππόκ όμως είχε καταλάβει τις προθέσεις τους και σαν έμπειρος και παλιός πολεμιστής δεν έμενε ποτέ μόνος  και δεν έδινε ποτέ δικαίωμα για οτιδήποτε.
-Τα βράδια μετά από τις κοπιαστικές εργασίες της ημέρας, οι άντρες πηγαίνανε στο καφενείο του χωριού για να μάθουν τα νέα.
Ο ιδιοκτήτης του καφενείου ήταν κουμπάρος και φίλος του Ιππόκ. Οι Βούλγαροι  προσπαθούσαν, προσποιούμενοι τους φίλους ,να συνοδεύσουν τον Ιππόκ στο σπίτι μετά το καφενείο.
Ο Ιππόκ, κατάφερνε με διάφορες δικαιολογίες να το αποφεύγει.
Μια από τις συχνότερες ήταν, “Θα μείνω στου κουμπάρου μου, του καφετζή, απόψε διότι αύριο έχουμε κάποια δουλειά μαζί”.
Οι Βούλγαροι μετά από αρκετές άκαρπες προσπάθειες αποφάσισαν να πιέσουν περισσότερο. Έτσι το μοιραίο  βράδυ, οι τρείς Βούλγαροι, δύο στρατιώτες και κάποιος ανώτερός τους, αφού ήπιαν  αρκετά ,προθυμοποιήθηκαν  πάλι να συνοδεύσουν τον Ιππόκ στο σπίτι. Παρά τις δικαιολογίες και τη προσπάθεια αποφυγής  οι δύο στρατιώτες τον έπιασαν αγκαζέ και τον έβγαλαν από το καφενείο δια της βίας. Στην διάρκεια της διαδρομής ο τρίτος τους πλησίασε από πίσω και  του έριξε πισώπλατα  από μικρή απόσταση. Αμέσως εξαφανίστηκαν μέσα στο σκοτάδι. Ο αδελφός του ο Γιώργης πετάχτηκε έξω οπλισμένος αλλά το μόνο που βρήκε ήταν το πτώμα του Ιππόκ. Την επόμενη μέρα διέδωσαν ότι ο Ιππόκ  αντιστάθηκε στις αρχές προσπαθώντας  να αποσπάσει τα όπλα των Βουλγάρων για  να τους σκοτώσει. Έτσι κι’ αυτοί εκτελώντας το καθήκον τους τον πυροβόλησαν.
Οι υποψίες ,από όλους τους κατοίκους του χωριού, για το ποιος έδωσε το βιβλίο της επικήρυξης στους Βουλγάρους πέσανε σε κάποιον συγχωριανό.


Μετά την απελευθέρωση στο πανηγύρι του Μακρυχωρίου, ο δεκαπεντάχρονος γιός του Ιπποκράτη , Δανιήλ  Δεδέογλου, με την προτροπή χωριανών οι οποίοι του όπλισαν το χέρι, επιχειρεί να εκδικηθεί τον προδότη που έδωσε το βιβλίο της επικήρυξης στους κατακτητές , αλλά λόγω απειρίας αστοχεί.

Σημείωση:Ευχαριστούμε τον Παναγιωτίδη Ελευθέριο το γένος Δεδέογλου για τις πολύτιμες πληροφορίες που διέσωσε,καθώς και για το φωτογραφικό υλικό της ανάρτησης.


Επίσης,μια ιστορία,για τον Ιππόκ Αγά....

Ο τάφος του Χαμπίλ Μπέη στο Δύσβατο
Στις αρχές του Ιουνίου 1921,  όταν πλέον οι διώξεις σε βάρος των Ελλήνων είχαν πάρει μορφή παροξυσμού, ο Ιπποκράτης Δεδέογλου, όντας καπετάνιος στο όρος Νεμπυάν, πληροφορήθηκε για την σφαγή, στην τοποθεσία Κιοβτσέσου, των 570 Ελλήνων Μπαφρινών που είχαν πάρει το δρόμο της εξορίας.
Φοβούμενος για την ζωή των μελών της οικογενείας του, φίλων, γειτόνων και συγγενών του, αποφάσισε να κατέβει στην Μπάφρα και να παραλάβει όλους αυτούς τους ανθρώπους στο βουνό. Ο μεγάλος καπετάνιος είχε απορρίψει προτάσεις – δήθεν – ειρήνευσης, του Διοικητή της Μπάφρας Σαμλή Κιορ Τζεμίλ  Μπέη και τούτο αποτελούσε πρόσθετο λόγο απομάκρυνσης της οικογένειας του από την πόλη της Μπάφρας, φοβούμενος αντεκδίκηση του Διοικητή.
Η απομάκρυνση όμως τόσων ανθρώπων από την πόλη της Μπάφρας δεν ήτανε υπόθεση εύκολη.
Παρά ταύτα ο Ιπποκ Αγάς συνεργαζόμενος  με τον φίλο του Τζέρκεζο Χαμπίλ Μπέη και βοηθούμενος από τους δύο ανεψιούς του, Εγιούπ και Καντήρ, νύχτα παρέλαβαν από την πόλη 122 άτομα και άλλα μεν οδήγησαν στο βουνό, άλλα δε στο τσιφλίκι του Χαμπίλ Μπέη στην περιοχή παραλίας της Μπάφρας.
Τέσσερις μήνες μετά, ο Ιππόκ Αγάς με 101 εκ των 122 προσώπων,  με βενζινάκατο απέπλευσαν κρυφά από παραλία της Μπάφρας και αποβιβάστηκαν στην Μήδεια της Αν. Θράκης. Εκείθεν μέσω Κωνσταντινούπολης, ήρθαν στην Ανδριανούπολη από όπου και εισήλθαν στην Ελλάδα.
Λίγες ημέρες μετά την φυγή των 101 προσώπων, ο Χαμπίλ Μπέη, νοίκιασε με έξοδά του άλλη βενζινάκατο και φυγάδευσε στην Ελλάδα τους υπόλοιπους 21.
Στο μεταξύ, επειδή ο διοικητής της Μπάφρας πληροφορήθηκε το γεγονός και άρχισε να αναζητά τον Χαμπίλ Μπέη, εκείνος φοβούμενος για τη ζωή του, εγκατέλειψε όλη την πλούσια πατρική του περιουσία και μεταμφιεσθείς διέφυγε στην Τραπεζούντα και εκείθεν στην Κωνσταντινούπολη.
Τελικά πέρασε κι αυτός, μαζί με τους δύο ανεψιούς του στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.
Ο Ιπποκράτης Δεδέογλου ως πρόσφυγας πλέον, εγκαταστάθηκε στο χωριό Μακρυχώρι Ν. Καβάλας.
Εδώ τελειώνει η αφήγηση του αείμνηστου Αντωνίου Γαβριηλίδη για το θαυμάσιο αυτό γεγονός της συνεργασίας Ιπποκ – Χαμπίλ, προκειμένου να διασωθούν 122 χριστιανικές ζωές.....


Περισσότερα,εδώ ..ΠΗΓΗ:Eidisis




Παρακαλώ,όποιος έχει παραπάνω στοιχεία,για τους αντάρτες μας,να επικοινωνήσει μαζί μου masmanidisgr@gmail.com










Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...