Τρίτη, 11 Οκτωβρίου 2011

Εκτοπισμοί - Γενοκτονία

Η Γερμανία έδωσε στους Νεότουρκους να καταλάβουν πως με την φυσική εξόντωση των γηγενών λαών θα έκαναν την Μ.Ασία δική τους πατρίδα και θα έβρισκαν την ησυχία τους. Οι χωροφύλακες εμφανίζονταν σε ελληνικά χωριά συγκέντρωναν τους κατοίκους στην πλατειά και τους διέταζαν να ετοιμαστούν αμέσως για αναχώρηση.


Ο γερμανός αρχιστράτηγος του τουρκικού στρατού Liman von Sanders δήθεν για στρατιωτικούς λόγους συμβούλεψε στους τούρκους την απομάκρυνση των ελλήνων από τα παράλια προς το εσωτερικό για προστασία τους από τον εχθρικό στόλο.Σκοπός των εκτοπισμών ήταν η πυρπόληση χωριών,
η λεηλασία και να πετύχουν την αλλοίωση του εθνολογικού χαρακτήρα των ελληνικών περιοχών ώστε να καταφέρουν ευκολότερα τον εκτουρκισμό εκείνων που θα απέμενανΟ εκτοπισμός γινόταν συνήθως χειμώνα και με δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Στους εκτοπιζόμενους απαγορευόταν να μεταφέρουν τρόφιμα, ρούχα ή στρώματα. Η πομπή ξεκινούσε με άγνωστο προορισμό, στα ελληνικά σπίτια εισέβαλαν Τούρκοι των 
γειτονικών περιοχών, καθώς φαίνεται αυτοί δεν 
διέτρεχαν κανένα κίνδυνο από το στόλο.
Οι σταθμεύσεις γίνονταν στην ύπαιθρο και σε ακατοίκητες περιοχές, ώστε να αποκλείεται ο ανεφοδιασμός, ενώ απαγορεύονταν η περίθαλψη
των αρρώστων και η ταφή των νεκρών. Επιβάλλονταν η απολύμανση όλων σε θερμά λουτρά τουρκικού τύπου (χαμάμ) και περιμένοντας αμέσως μετά στην παγωμένη ύπαιθρο για καταμέτρηση και ιατρική εξέταση. Μετά το λουτρό (ήταν εισήγηση των Γερμανών) η πορεία συνεχίζονταν με πλήρη ασιτία.
Ο λευκός θάνατος αποδεκάτιζε τους εξόριστους, μυστικά διατάγματα και διαταγές έθεταν εκτός νόμου και ζωής τους χριστιανούς έλληνες.

Οι εξορίες, οι αγχόνες, οι σφαγές και οι εμπρησμοί, δημιούργησαν,ιδιαίτερα στον δυτικό Πόντο, κατά τα έτη 1916 - 1923, στρατιά περιπλανωμένων ορφανών. Πολλά απ' αυτά κατέληξαν σε σπίτια Τούρκων πολιτών και εκτουρκίστηκαν.
Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στην Αμισό (Σαμψούντα) ως απεσταλμένος της οθωμανικής κυβέρνησης για να αναλάβει να αποκαταστήσει την τάξη στην περιοχή του Πόντου.
Αρχίζει ένα εγκληματικό έργο αντίθετο με την αποστολή του κηρύσσοντας το μίσος εναντίον των ελλήνων.

Μέλος της κεμαλικής οργάνωσης ήταν και ο Τοπάλ Οσμάν γνωστός στην ιστορία ως ο μεγαλύτερος δήμιος του ποντιακού ελληνισμού.
Ο ίδιος ο Κεμάλ τον διόρισε αντιπρόσωπο του στην παραλιακή ζώνη του Πόντου με απεριόριστο δικαίωμα ζωής και θανάτου πάνω στους Πόντιους.
Στις πόλεις του Πόντου στήνονται τα διαβόητα έκτακτα δικαστήρια ανεξαρτησίας που καταδίκαζαν και εκτελούσαν την ηγεσία του ποντιακού ελληνισμού.
Περισσότεροι από 350.000 Πόντιοι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τους Νεότουρκους και Κεμαλικούς.
Πολιτικά συμφέροντα και σκοπιμότητες έριξαν σε λήθαργο μετά τον ξεριζωμό την υπόθεση της γενοκτονίας των Ποντίων.
Οποιαδήποτε αναφορά στο ποντιακό ζήτημα αποφεύχθηκε από το ελλαδικό κράτος για χάρη της ελληνοτουρκικής φιλίας και του Νατοϊκού δόγματος της διατήρησης της Τουρκικής ακεραιότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...