Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2011

ΚΟΜΑΝΑ

                                             
Αρχαία πόλη του Πόντου, κοντά στην Τοκάτη. Ο Στράβων την αναφέρει ως κέντρο λατρείας. Στα Κόμανα πέθανε από τις κακουχίες και τις στερήσεις ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος το 407.
ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΑΛΛΗ ΑΝΑΦΟΡΑ:
Η Κόμανα ήταν πόλη του Πόντου, στη Μικρά Ασία. Βρισκόταν επί του ποταμού Ίριος (σημ. Γεσίλ Ιρμάκ) και λεγόταν Ποντική για να διακρίνεται από την ομώνυμη πόλη της Καππαδοκίας. Ο αρχαιολογικός χώρος των Κομάνων βρίσκεται κοντά στο χωριό Kılıçlı (πρώην Gümenek), 13 χλμ από την πόλη Τοκάτ, στον ομώνυμο νομό της Τουρκίας.
Φημιζόταν για την λατρεία της θεάς Ενυούς και της Χιττικής θεάς Μα, της οποίας ο αρχιερέας τοποθετούνταν, κατ' αξίωμα, αμέσως μετά το βασιλιά του Πόντου. Πριν από την ρωμαϊκή κυριαρχία, η πόλη ονομάζονταν Ιεροκαισάρεια. Η ιστορία των Κομάνων αρχίζει το 40 π.Χ..
Τα Κόμανα ήταν έδρα του επισκόπου Νεοκαισάρειας κι εκεί μαρτύρησαν ο Άγιος Βασιλίσκος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.Written by Πολατίδης Βασίλειος
Saturday, 05 February 2011  ΠΗΓΗ:kotsari.com

2 σχόλια :

 1. Θα είχε πρακτική αξία αν στους χάρτες σας δημοσιεύατε ονόματα περισσότερων χωριών (αν είναι δυνατόν όλων), και δίπλα την σημερινή (τούρκικη) ονομασία. Επίσης και την ακριβή τοποθεσία αυτών. ευχαριστώ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. 40.36371, 36.64125 Κόμανα
   Δείτε καλύτερα https://drive.google.com/open?id=1j5peRpsc4QXVr89yn8J0ChRYhUY&usp=sharing

   Διαγραφή

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...