Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2011

ΤΟΚΑΤΗ(ΕΥΔΟΚΙΑΣ)ΤΟΚΑΤ-ΑΘΗΝΑΙ(BAZAR)ΤΟΚΑΤΗ ΕΥΔΟΚΙΑΔΑ  

Σημαντικό εμπορικό κέντρο κτισμένο κοντά στον Ίρι ποταμό και τη σιδηροδρομική γραμμή Σαμψούντας-Σεβάστειας.Ιδρύθηκε απο κατοίκους των Κομάνων επι Αυτοκράτωρα Ηρακλείου και πήρε το όνομα της αδερφήςτου,Ευδοκίας.Η παραφθορά του ονόματος απο τους Σελτζούκους,κατέληξε στην ονομασία Τοκάτη.Ο πληθυσμός της έφτανε τις 30.000 κατοίκους,απο τους οποίους οι 11.500 ήσαν Αρμένιοι ,2.000 ήταν Έλληνες  και 800 Εβραίοι.
Κατά  το 1870(μαρτυρία Ιωαννίδη Σάββα),ζούσαν στην πόλη και 100 οικογένειες κρυπτοχριστιαννών,όπως και ότι η εκκλησία των Ελλήνων,οι τέσσερις εκκλησίες των Αρμενίων και η Εβραική συναγωγή,βρίσκονταν στην ίδια περιοχή.Η Ελληνική κοινότητα,διέθετε "ελληνικόν"και αλληδοδιδακτικό σχολείο,όπως και φιλεκπαιδευτικό σύλλογο με ονομασία "Ευδοκιάς"με έτος ιδρύσεως το 1913.Στην πόλη συντηρούσαν εκπαιδευτήρια και οι διαμαρτυρόμενοι,χάρη στη φροντίδα Αμερικανών Ιεραποστόλων,όπως και οι καθολικοί μετά την εγκατάσταση εκεί των Ιησουιτών το 1881.     

ΠΗΓΗ:santeos.com

ΑΘΗΝΑΙ

Το παλιό όνομα της ποντιακής παραλιακής κωμόπολης Πάζαρ. Βρίσκεται στα σύνορα Ρωσίας-Τουρκίας στο νομό Ριζέ. Είναι γνωστή επίσης απο το όνομα που της έδωσαν οι κάτοικοί της Ατήνα Παζάρ (δηλ, αγορά της Αθήνας).

ΠΗΓΗ:kotsari.com

1 σχόλιο :

  1. Συγνώμη κι από μένα, αλλά η Θεοδοσιούπολη είναι το Erzurum! Ενώ το Εσκί Σεχίρ είναι το Δορύλαιον! Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...