Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΕΡΡΩΝ-3ήμερο Εκδηλώσεων Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων

18, 19 & 20 Μαΐου 2012
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αναγέννησης και η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Σερρών σας προσκαλούν στις Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που θα πραγματοποιηθούν από τις 18 έως τις 20 Μαΐου 2012 στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αναγέννησης. 
Πρόγραμμα Εκδηλώσεων Παρασκευή 18 Μαΐου 2012 (Ώρα έναρξης 20:00):
• ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΠΟΝΤΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ:

-Ιστορική αναδρομή στο ποντιακό τραγούδι από το φιλόλογο Ιωάννη Ρωμανίδη
-Παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου από το τμήμα χορωδίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναγέννησης Σερρών. Διευθύνει ο μουσικοδιδάσκαλος βυζαντινής μουσικής Αλέξανδρος Θεοδωρίδης 

• ΠΡΟΒΟΛΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ «ΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ»
Ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ που καταγράφει την άνοδο και την πτώση του πολιτισμού των Ελλήνων του Πόντου, που κατέληξε στο μεγάλο διωγμό και την γενοκτονία των ελλήνων ποντίων από τους Νεότουρκους, στην αυγή του 20ου αιώνα.
Με οδηγό τον καταξιωμένο Έλληνα ηθοποιό Κώστα Αρζόγλου, καθώς και με τη βοήθεια διεθνούς φήμης ερευνητών από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, από πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Κύπρου, «Τα χνάρια των Αργοναυτών» αποτελούν την πρώτη επιστημονική προσπάθεια οπτικοακουστικής καταγραφής της ποντιακής μνήμης, παράδοσης και ιστορίας.Παρουσίαση, αφήγηση: Κώστας Αρζόγλου

Σκηνοθεσία, Φωτογραφία: Αλέξης Μπαρζός
Έρευνα & Επιστημονική επιμέλεια: Θεοδόσης Κυριακίδης
Σενάριο: Νικόλας Ζηργάνος
Μουσική: Γιάννης Παξεβάνης
Μοντάζ: Γιάννης Μπιλήρης, Άννα Πρόκου
Διεύθυνσή & Οργάνωση Παραγωγής: Αναστασία Σκουμπρή
Μια παραγωγή της Small Planet για το Ερευνητικό Κέντρο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.  

Σάββατο 19 Μαΐου 2012 (Ώρα έναρξης 19:30):&• Πορεία συλλόγων από τον Πολ. Συλλ. Αναγέννησης προς το ηρώο της κεντρικής πλατείας Αναγέννησης
• Επιμνημόσυνη δέηση
• Κατάθεση στεφάνων
• Μετάβαση στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αναγέννησης
• Χαιρετισμοί επισήμων
• «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ»
Ομιλία για τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από το δημοσιογράφο Φωκίωνα Φουντουκίδη
• Πολεμικοί χοροί του Πόντου από το κοινό χορευτικό τμήμα των Πολιτιστικών Συλλόγων Αναγέννησης, Λιθοτόπου και Τριάδας.
Τρεις σύλλογοι ενώνουν την ψυχή τους και παρουσιάζουν πολεμικούς χορούς στη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας.
• Πολεμικοί χοροί της Κρήτης από το χορευτικό τμήμα της Κρητικής Αδελφότητας Νομού Σερρών «Το Αρκάδι»
Από το μυθικό Σαρπηδόνα και τους Κρήτες Μιλήσιους αποίκους του Πόντου μέχρι τις μέρες μας, η σχέση Κρήτης και Πόντου, των δύο αυτών ακριτικών κομματιών της ρωμιοσύνης υπήρξε πάντοτε δυνατή! Η Κρητική Αδελφότητα Νομού Σερρών «Το Αρκάδι» τιμώντας τη σχέση αυτή συμμετέχει στις εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων που τελούνται φέτος στην Αναγέννηση.
• Συναυλία αφιερωμένη στα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους.
Συμμετέχουν οι μουσικοί (με αλφαβητική σειρά): Αποστολίδης Λεωνίδας (Λύρα-Τραγούδι), Γραμματικόπουλος Λάμπης (Λύρα),Καρυπίδης Στέφανος (Νταούλι),
Κατής Ευστάθιος (Νταούλι), Κυριακίδης Νικόλαος (Τραγούδι), Κυριακίδης Σαράντης (Τραγούδι), Πετρίδης Σπύρος (Νταούλι), Τσιφτελίδης Γεώργιος (Λύρα-Τραγούδι), Φωτίδης Θεόδωρος (Πλήκτρα), Χουρουζίδης Αλέξιος (Λύρα-Τραγούδι).

Κυριακή 20 Μαΐου 2012:
Εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας από τον Σύλλογο Γυναικών Αναγέννησης «Η ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ»

«Δίνουμε αίμα για το αίμα που χύθηκε»

Ο Σύλλογος Γυναικών Αναγέννησης «Η ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ» στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αναγέννησης, πραγματοποιεί την Κυριακή 20 Μαίου 2012 από τις 9:00 το πρωί έως τη 13:00 το μεσημέρι στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Αναγέννησης εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη των 353.000 θυμάτων της Γενοκτονίας από τους Νεότουρκους. Ας δώσουμε όλοι αίμα, για το αίμα που χύθηκε άδικα!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...