Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2012

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ "ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ ΣΕ ΛΕΝΕ...ΠΟΝΤΟ"

ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΕΥΞΕΙΝΟ ΠΟΝΤΟ "ΜΝΗΜΗ ΜΟΥ ΣΕ ΛΕΝΕ...ΠΟΝΤΟ"
 Κυριακή, 8 Ιουλίου 2012
Ένα μοναδικό οδοιπορικό ταξίδι πρόκειται να πραγματοποιήσει ο ταξιδιωτικός οργανισμός VERGINA TRAVEL στα χώματα των Ελλήνων του Πόντου. Πρόκειται για μια ξεχωριστή εκδρομή που στόχο έχει να ξεδιπλώσει το τρίπτυχο «προσκύνημα-ιστορία-μουσική παράδοση». Όπως δήλωσαν και οι ιθύνοντες του VERGINA ταξιδεύω σημαίνει αισθάνομαι και απώτερος σκοπός αυτού του ταξιδιού είναι να ξεδιπλώσουμε τις μνήμες και τα συναισθήματα όλων όσων θα συμμετέχουν’.
Την εκδρομή θα συνοδέψει ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ειδήμον στο ποντιακό ζήτημα και τη νεότερη ιστορία του έθνους κ Κ. Φωτιάδης, προσφέροντας γνώση, εμπειρία και εγκυρότητα όλων όσων θα αναφερθούν κατά τη διάρκεια της ξενάγησης-περιήγησης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ:

1η Ημέρα :ΕΛΛΑΔΑ-ΜΠΟΛΟΥ(880χλμ)
Αναχώρηση από το γραφείο μας στις 06.00. Περνώντας την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και με ενδιάμεσες στάσεις για καφέ, φαγητό και ξεκούραση φτάνουμε στο συνοριακό σταθμό των Κήπων. Μετά των έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων, επισκεπτόμαστε τα καταστήματα αφορολόγητων ειδών TRAVEL VALUE – EVEREST για αγορές, καφέ και περνώντας την γέφυρα των Κήπων, φτάνουμε στον τούρκικο συνοριακό σταθμό των Υψάλων. Μετά τον απαραίτητο έλεγχο μέσω Κεσάνης, Μαλγάρων και Ραιδεστού, φτάνουμε στην Κωνσταντινούπολη. Διέλευση από την Πόλη και περνάμε στην Ασιατική Τουρκία. Αφού περάσουμε τη Νικομήδεια ,το ΑταΠαζάρι, φτάνουμε στο μαγευτικό βουνό Bolu, το αρχαίο Βιθύνιον, πόλη της Βιθυνίας, αποικία των Μαντινέων, γνωστή για τις ιαματικές πηγές της. Ο Κλαύδιος τη μετονόμασε σε Κλαυδιούπολη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
2η Ημέρα: ΜΠΟΛΟΥ-ΣΑΦΡΑΜΠΟΛΗ-ΚΑΣΤΑΜΟΝΗ(260 χλμ)
Πρωινό και αναχώρηση για την πόλη του σαφράν, την Σαφράμπολη. Περιήγηση στην «Θεοδωρούπολη» όπως ονομάζονταν η Σαφράμπολη στα χρόνια του Βυζαντίου. Στην παλιά ελληνική συνοικία θα δούμε την εκκλησία του Αγίου Στέφανου, που σήμερα λειτουργεί ως τζαμί. Η Σαφράμπολη βρισκόταν στον κυριότερο εμπορικό δρόμο που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση,από τον 13ο αιώνα όλα τα καραβάνια που ερχόντουσαν από τα βάθη της Ασίας σταματούσαν εκεί. Το 1998 χαρακτηρίστηκε και επίσημα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Συνεχίζουμε για την Κασταμονή, τόπο καταγωγής της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών. Βρίσκεται στη περιοχή της αρχαίας Παφλαγονίας επί της πλαγιάς όρους σε υψόμετρο 900 περίπου μέτρα. Οι Ρωμαίοι την ονόμαζαν Casta Commeni, σήμερα οι Τούρκοι την ονομάζουν Καστάμονου και αποτελεί πρωτεύουσα ομώνυμου νομού. Επίσκεψη στο Βυζαντινό κάστρο των Κομνηνών. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
3ηΗμέρα: ΚΑΣΤΑΜΟΝΗ-ΣΙΝΩΠΗ-ΜΠΑΦΡΑ-ΣΑΜΣΟΥΝΤΑ (360χλμ)
Μετά το πρωινό και διαμέσω των Παφλαγονικών Άλπεων φθάνουμε στην ιστορική Σινώπη. Η πόλη ιδρύθηκε από τους Ίωνες (Μιλήσιους) και αποτελεί τη γενέτειρα του κυνικού φιλοσόφου Διογένη καθώς και αργότερα του Βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτης Ζ’. Η Σινώπη ήταν η πρώτη ελληνική αποικία στο Πόντο και αφετηρία του εξελληνισμού των εκεί ακτών μέχρι της μακρινής Κολχίδας. Η Τραπεζούντα, η Κερασούντα και τα Κοτύωρα ήταν αποικίες της Σινώπης. Ο Ελληνικός πληθυσμός της Σινώπης πριν το 1914 ήταν 5.000 και οι Τούρκοι 9.000. Σήμερα η πόλη διαθέτει το πιο όμορφο φυσικό λιμάνι του Εύξεινου Πόντου. Θα επισκεφθούμε το κάστρο και το παλάτι των Μιθριδατών και την ελληνική συνοικία. Στην παράλια πόλη θα θαυμάσουμε το άγαλμα του Διογένη, τα βυζαντινά και Ελληνιστικά τείχη καθώς και τα ερείπια του βυζαντινού ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Συνεχίζουμε μέσω της Μπάφρας, μια μικρή πόλη, γνωστή για τα καπνά της και τις φυσικές ιαματικές πηγές, φθάνουμε στην Σαμψούντα (αρχ. Αμισσός). Στην περιήγηση της πόλης, θα δούμε την συνοικία της Αγ.Τριάδας, όπου υπήρχαν τα 4 ελληνικά σχολεία(Τσινέκειο Γυμνάσιο, Αρρεναγωγείο, Μικτό νηπιαγωγείο και Παρθεναγωγείο-σήμερα υπάρχουν μόνο τα δυο), τις τέσσερις γωνίες του Μητροπολιτικού Ναού Της Αγίας Τριάδας που σήμερα δυστυχώς, δεν σώζεται. Ακόμη θα δούμε, παλιά αρχοντικά σπίτια του 20ου αιώνα, που άνηκαν σε Έλληνες, αρχιτεκτονικά δείγματα της χρυσής εποχής. Άφιξη το βράδυ και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο και διανυκτέρευση.
4η Ημέρα: ΣΑΜΨΟΥΝΤΑ-ΚΟΤΥΩΡΑ-ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ-ΠΛΑΤΑΝΑ-ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ (335χλμ)
Πρόγευμα και συνεχίζουμε κατά μήκος των ακτών του Εύξεινου Πόντου. Αφού περάσουμε από την πανάρχαια πόλη Θεμίσκυρα ή Τσαρσαμπά, πρωτεύουσα των Αμαζόνων κατά την μυθολογία, την Οινόη(Unye)και την Φάτσα, φτάνουμε στα Κοτύωρα(Ordu),όπου θα δούμε στην είσοδο της πόλης, το μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής, ακριβώς δίπλα από το ναό τις βάσεις από την Ψωμιάδειο Αστική Σχολή και το Πολυκάρπειο Παρθεναγωγείο, το οποίο σήμερα στεγάζει δημοτικό σχολείο. Στο κέντρο της πόλης, συναντάμε την Καρυπίδειο Σχολή, σήμερα δημοτικό σχολείο και στην σημερινή θέση της Θεατρικής σκηνής της πόλης, την άλλοτε εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Στη συνέχεια της διαδρομής μας προς την Τραπεζούντα, θα συναντήσουμε την Πουλαντζάκη, πατρίδα του Λ.Ιασωνίδη. Επόμενη πόλη σταθμός μας είναι η Κερασούντα(Giresun), πόλη παραγωγής κερασιών και λεφτοκαριών. Επίσκεψη στο ναό του Αγ. Νικολάου (σημερινό αρχαιολ. μουσείο), θα δούμε επίσης και το Παρθεναγωγείο, που σήμερα λειτουργεί ως σχολείο. Κατά μήκος των ακτών του Εύξεινου Πόντου και περνώντας από την Έσπια(Espiye), από την οποία καταγόταν η «Ταμάμα», την Τρίπολη(αρχ.Ισχοπολις) με το περίφημο κάστρο της και τα Πλάτανα (αρχ. Ερμώνασσα) με το μνημείο του Πόντιου λυράρη στην παραλία της, άφιξη στην Τραπεζούντα. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
5η Ημέρα: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ (περιήγηση πόλης)
Πρόγευμα. Στην περιήγηση της πόλης, θα ξεκινήσουμε από μουσείο της Αγίας Σοφίας με την εκπληκτική αρχιτεκτονική και τις αγιογραφίες της, το Φροντιστήριο Τραπεζούντος, το μεγαλύτερο σχολείο της Ανατολής, την έπαυλη του τραπεζίτη Καπαγιαννίδη, σήμερα Ατατούρκ κιόσκ, στο λόφο του Κρυονερίου (Soguksu), την Πανάγια Χρυσοκέφαλου, που αποτέλεσε το μητροπολιτικό ναό της Τραπεζούντας και στον οποίο γίνονταν οι στέψεις και οι επίσημες ταφές των Μεγάλων Κομνηνών. Χρυσοκέφαλος ονομάστηκε από τις επιχρυσωμένες πλάκες που κάλυπταν εξωτερικά τον τρούλο της. Tον ναό του Αγ. Ευγενίου, πολιούχου της Τραπεζούντας, θα ανηφορίσουμε προς το Μίθριον Όρος, τον λόφο Μπόζτεπε, από όπου θα απολαύουμε πανοραμική θέα της πόλης αλλά και την Μονή Θεοσκεπάστου, που βρίσκεται στους πρόποδες του. Επιστροφή στην πόλη όπου θα περιηγηθούμε και θα δούμε, το σπίτι της Μέριμνας Ποντίων Κυριών, το αρχοντικό του τραπεζίτη Κωστάκη Θεοφυλάκτου, σήμερα μουσείο της Τραπεζούντας, τα κτίρια των τραπεζών Καπαγιαννίδη και Φωστηρόπουλου, που σήμερα φιλοξενούν αντίστοιχα, την αίθουσα της Τράπεζας Εργασίας και το ταχυδρομείο δεμάτων της Τουρκίας. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
6η Ημέρα: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ-ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ-ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ-ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ (240χλμ)
Πρόγευμα και αναχώρηση για Παναγία Σουμελά. Το περίφημο μοναστήρι στην Ματσούκα, χτισμένο πάνω σε βράχο με 1700 χρόνια ιστορίας, βαθιά ριζωμένης στην καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού. Καθ’ οδών στάση στης Τρίχας το γεφύρι και στη συνέχεια θα ακολουθήσουμε τον «Δρόμο του Μεταξιού». Σε υψόμετρο 1800μ, συναντάμε αριστερά μας την περίφημη διάβαση της Ζύγανας. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων, συναντάμε την πρωτεύουσα της Χαλδίας, την Αργυρούπολη. Ένας τόπος του οποίου η μακρόχρονη ιστορία είναι συνυφασμένη από τη μια πλευρά με το χρυσό και το ασήμι που εξάγονταν επί αιώνες από τα ορυχεία, που ήταν διάσπαρτα στην περιοχή, και από την άλλη με τη δράση των Ακριτών που υπερασπίζονταν το Βυζάντιο και την Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας στα αμέτρητα κάστρα που ορθώνονται στις βουνοκορφές της περιοχής. Προαιρετική μεταφορά-επίσκεψη με mini-bus στην Παλιά Αργυρούπολη. Επιστροφή στην Τραπεζούντα. Δείπνο και διανυκτέρευση
7ηΗμέρα:ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ-ΣΟΥΡΜΕΝΑ-ΟΦΗΣ-ΤΣΑΙΚΑΡΑ-ΟΥΖΟΥΝΓΚΙΟΛ-ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ (190χλμ)
Πρωινό και δια μέσου Αρακλί φτάνουμε στα Σούρμενα. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το χωριό Όφης που είναι χτισμένο στις όχθες του ομώνυμου ποταμού και διανύει την περιοχή σαν φίδι, το ελληνόφωνο χωριό της Τσάικαρας και θα καταλήξουμε στο Ουζούνγκιολ που θυμίζει περιοχή των Άλπεων. Επιστροφή στην Τραπεζούντα. Δείπνο και διανυκτέρευση.
8η Ημέρα: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ (ελεύθερη ημέρα)-ΤΟΝΥΑ-ΚΑΤΗΡΚΑΓΙΑ(προαιρετική)
Πρόγευμα και η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη για τις προαιρετικές επισκέψεις στις ιδιαίτερες πατρίδες ή χωριά σας ή προαιρετικά για όσους επιθυμούν επίσκεψη στην περιοχή της αρχαίας Θοανίας, την Τόνια, γνωστή ως το κέντρο των ελληνόφωνων της περιοχών. Η Τόνια βρίσκεται στον ορεινό όγκο μεταξύ των Πλατάνων (Akcaabat), Τορούλ(Αρδάσσας), Κελκίτ και Σαλπαζαρί. Αποτελείται από 18 χωριά, εκ των οποίων 7 αμιγώς ελληνόφωνα. Οι κάτοικοι της περιοχής διατηρούν πάρα πολλά στοιχεία της ελληνικής παράδοσης, ενώ φημίζονται για την αγριότητά τους, την προσήλωσή τους στα όπλα, την ιδιαίτερη υπερηφάνειά τους και τη διατήρηση του εθίμου της βεντέτας. Έχουν μεγάλες ομοιότητες με τους Μανιάτες και τους Κρητικούς. Μεταφορά (προαιρετικά με ντολμούζ) για το γνωστό παρχάρι της Κατήρκαγια. Το απόγευμα θα επιστρέψουμε στην Τραπεζούντα. Δείπνο. Διαν/ση.
9η Ημέρα: ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ- ΖΑΡΑ-ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ (460 χλμ)
Πρόγευμα και κατά τη σημερινή μας διαδρομή, η απότομη εναλλαγή του τοπίου από τα καταπράσινα βουνά στα απέραντα υψίπεδα, τους βράχους και τα φαράγγια της χαλδαϊκής ενδοχώρας, θα σας εντυπωσιάσει. Συνεχίζοντας την διαδρομή μας στο εσωτερικό πλέον του Πόντου, άφιξη στην κωμόπολη της Ζάρας, το γνωστό Απές με τα 21 ελληνικά χωριά του. Όσοι από τους ταξιδιώτες κατάγονται από το Απές, θα έχουν την δυνατότητα να επισκεφτούν τα χωριά τους με εξ ιδίων κόστος. Σε απόσταση 70 χλμ θα καταλήξουμε στην Σεβάστεια, την πόλη που διατηρεί πιο έντονα την αίσθηση της Ανατολής, με μνημεία από την εποχή των Σελτζούκων, να κοσμούν το κέντρο της. Εδώ επίσης υπολογίζεται ότι μαρτύρησαν το 320 μ.Χ οι Άγιοι Σαράντα Μάρτυρες. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο, διανυκτέρευση.
10η Ημέρα: ΣΕΒΑΣΤΕΙΑ-ΤΟΚΑΤΗ-ΑΜΑΣΕΙΑ (225χλμ)
Πρόγευμα και αναχώρηση για την πόλη της Τοκάτης, όπου θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για μια βόλτα στις παλιές γειτονίες τη φημισμένη αγορά της που είναι γεμάτη με αντίκες από παλιά αρχοντικά της περιοχής σε πολύ χαμηλές τιμές. Συνεχίζουμε για την γενέτειρα του «πατέρα της ιστορικής γεωγραφίας», Στράβωνα και την πρωτεύουσα του Μιθριδατικού Βασιλείου του Πόντου, Αμάσεια. Στην περιήγηση της πόλης, θα δούμε το μνημείο του Κεμάλ, που είναι ο τόπος όπου απαγχονίστηκαν οι 174 κορυφαίες προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού, τους οποίους καταδίκασαν με συνοπτικές διαδικασίες στα «Δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας». Ακριβώς απέναντι στην βόρεια όχθη του ‘Ιρη ποταμού και στις βραχώδεις απολήξεις του όρους Χαρσενέ, υψώνονται οι βασιλικοί λαξευμένοι τάφοι των Μιθριδατών, το ιστορικό κάστρο και τα τείχη της πόλης. Σε αυτό το βόρειο τμήμα της πόλης, ήταν η συνοικία των Ελλήνων και των Αρμενίων της Αμάσειας. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Δείπνο. Διανυκτέρευση.
11η Ημέρα: ΑΜΑΣΕΙΑ-ΜΕΡΖΙΦΟΥΝΤΑ-ΚΩΝ/ΠΟΛΗ (685χλμ)
Πρόγευμα και κατά την σημερινή μας διαδρομή θα επισκεφθούμε, την Μερζιφούντα, την γενέτειρα της Αγίας Βαρβάρας, ο ναός της οποίας σώζεται μέχρι σήμερα ημικατεστραμμένος. Εδώ το 1866, ιδρύθηκε και το κολλέγιο «Ανατολία», το οποίο προσέφερε στους νεαρούς Έλληνες και Αρμένιους σπουδαστές του εκπαίδευση υψηλής ποιότητας για τα δεδομένα της εποχής. Στην συνέχεια μπαίνουμε στην περιοχή της Αρχαίας Βιθυνίας, περνώντας περιφερειακά από τις πόλεις Μπόλου, Αταπαζαρί και Νικομήδεια, φτάνουμε στην Κωνσταντινούπολη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.
12η Ημέρα: ΚΩΝ/ΠΟΛΗ-ΕΛΛΑΔΑ(595χλμ)
Πρόγευμα και επίσκεψη-ξενάγηση στην περιοχή του Φαναρίου, όπου βρίσκεται το συγκρότημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το ναό του Αγίου Γεωργίου, την κιβωτό της Ορθοδοξίας με τις σπάνιες ιστορικές εικόνες. Συνεχίζουμε για επίσκεψη-ξενάγηση στην εκκλησία της Παναγίας των Βλαχερνών, όπου εδώ εψάλει για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Ύμνος το 626 μ.Χ. Κάνοντας έναν οδικό περίπλου των τειχών του Θεοδοσίου, επισκεπτόμαστε την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί, με το θαυματουργό αγίασμα και τους τάφους των Πατριαρχών και των ευεργετών. Αναχώρηση για Ελλάδα, κάνοντας τις απαραίτητες στάσεις, για καφέ και για φαγητό στην Ραιδεστό. Άφιξη στα σύνορα τελωνειακός έλεγχος και με ενδιάμεσες στάσεις καθοδόν, φτάνουμε στην πόλη μας γεμάτοι από όμορφες αναμνήσεις.

Τιμή Συμμετοχής : 800€ (κατ’ άτομο, σε δίκλινο/τρίκλινο δωμάτιο)
Διαφορά μονόκλινου: +250€

Η τιμή περιλαμβάνει :
•Όλες τις μετακινήσεις/μεταφορές, σύμφωνα με το πρόγραμμα, με πολυτελή λεωφορεία.
•11 Διανυκτερεύσεις σε επιλεγμένα ξενοδοχεία .
•11 Πρωινά καθημερινά στο ξενοδοχείο.
•10 Δείπνα στο ξενοδοχείο εκτός Κων/πόλης.
•Ξεναγήσεις από ελληνόφωνο ξεναγό
•Αρχηγό – συνοδό του γραφείου μας
•Επαγγελματική Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης
•Φ.Π.Α.

Η τιμή δεν περιλαμβάνει :
•Εισόδους μουσείων – αρχαιολογικών χώρων – εκκλησιών
•Επιπλέον έξοδα (όπως επιπλέον γεύματα, ποτά, φιλοδωρήματα)
•Τις προαιρετικές εκδρομές στις ιδιαίτερες πατρίδες(Χωριά) ή στα παρχάρια.
•Και ότι άλλο αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
•Τα τρίκλινα δωμάτια είναι δίκλινα με προσθήκη πτυσσόμενου κρεβατιού και έχουν χρέωση, κατά άτομο, δίκλινου.
•Παιδί 02-12 ετών σε δίκλινο δωμάτιο με έναν εκ των δυο γονέων δεν δικαιούται έκπτωση.
•Τα παιδιά ταξιδεύουν υποχρεωτικά με διαβατήριο νέου τύπου, ενώ οι ενήλικες με διαβατήριο ή αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου επίσης.
•Το πλαίσιο του προγράμματος είναι σταθερό. Μπορεί όμως να τροποποιηθεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, τις τοπικές ανάγκες .
•Οι εκδρομείς μπορούν να αποκόπτονται από την ομάδα, προκειμένου να επισκεφτούν με ευθύνη και δαπάνες τους τα χωριά των γονέων τους. Στο συμφωνημένο όμως τόπο και χρόνο οφείλουν να επανέρχονται στην ομάδα.
•Για την καλύτερη δυνατή διευκόλυνση για τις προαιρετικές επισκέψεις στα χωρία σας παρακαλείσθε κατά την δήλωση συμμετοχής, να γνωστοποιείται και τον τόπο καταγωγή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...