Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2012

8ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο Κλειστό Γήπεδο του Ο.Α.Κ.Α., η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος διοργανώνωσε τη μεγαλύτερη πολιτιστική παράσταση-εκδήλωση των τελευταίων 40 ετών, το 8ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.
Στην αρχή της εκδήλωσης προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ της Ιστορίας του Πόντου, σε σκηνοθεσία του Κώστα Γαβρά, ο οποίος είχε αναλάβει και τη σκηνοθεσία όλης της βραδιάς.
Συμμετείχαν περισσότεροι από 150 καλλιτέχνες της Ποντιακής Μούσας με το μνημειώδες μουσικό έργο «ΠΟΝΤΟΣ» του συνθέτη Χρήστου Κεμανετζίδη, περισσότεροι από 2.000 χορευτές, νέοι και νέες από 407 ποντιακούς συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα μπροστά στα μάτια 15.000 κόσμου που γέμισε το κλειστό στάδιο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων της Αθήνας.
Σε έκτακτη εμφάνιση ο  Γιώργος Νταλάρας και η Σοφία Παπάζογλου μαζί με τους παρουσιαστές της εκδήλωσης  Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Πόπη Τσαπανίδου  και Γιώργο Γεωργιάδη δώσαν άλλο χρώμα στην βραδυά.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στον Ποντιακό Ηγεμονικό Οίκο των Γαβράδων, ο οποίος χάρισε στον Ελληνισμό διανοούμενους, καλλιτέχνες αλλά και τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά που τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Και συνεχίζουμε από την ανακοίνωση της Π.Ο.Ε:

ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΓΑΒΡΑΔΩΝ ΕΞΩ ΑΠΟ ΜΑΛΑΧΑ

Το κεντρικό σύνθημα  του φεστιβάλ «90 Χρόνια Πυρρίχιος Δρόμος» παραπέμπει στα 90 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Γενοκτονία καθώς επίσης και στον «δρόμο της φωτιάς» που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν οι Πόντιοι πρόσφυγες, με  τεράστια προβλήματα, δυσκολίες, απώλειες, και θυσίες.
Η προβολή της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Πόντου θα στηριχτεί στον δυναμισμό της Ποντιακής νεολαίας και στόχο  έχει να περάσει μηνύματα αγωνιστικότητας και αισιοδοξίας - να αποτελέσει αντίδοτο στην «εθνική μας  κατάθλιψη».
  Όλοι οι καλλιτέχνες, μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, συμμετείχαν εθελοντικά στη διοργάνωση. Χορηγοί του Φεστιβάλ ήταν η Εθνική Τράπεζα, ο ΟΤΕ, η ΕΚΟ, ο ΟΛΠ και η AEGEAN.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...