Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Οι πρόσφυγες στην πόλη από το 1912 μέχρι σήμερα.

«Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα των προσφύγων». Οι πρόσφυγες στην πόλη από το 1912 μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο του εορτασμού για την επέτειο Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Καλαμαριάς και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού (Ι.Α.Π.Ε.) - Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Καλαμαριάς - πρόκειται να διοργανώσουν συνέδριο με θέμα: «Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα των προσφύγων». Οι πρόσφυγες στην πόλη από το 1912 μέχρι σήμερα.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 23, 24, 25 Νοεμβρίου 2012 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη». 
 Θα συμμετέχουν 57 επιστήμονες από πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Η.Π.Α., Τουρκία, Σερβία), διαφόρων ειδικοτήτων όπως ιστορικοί, κοινωνικοί ανθρωπολόγοι, πολιτικοί επιστήμονες, φιλόλογοι, λαογράφοι, αρχιτέκτονες, πολεοδόμοι, οικονομολόγοι, νομικοί, κ.α.


Στα πλαίσια των παράλληλων εκδηλώσεων θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Twice a Stranger» (συμπαραγωγή της ΝΕΤ και της ANEMON Productions) και έκθεση φωτογραφικού υλικού και τοπογραφικών χαρτών με θέμα την εγκατάσταση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη, τις δεκαετίες 1920 - 1930.

Το συνέδριο θα αποτελέσει κορυφαίο πολιτιστικό και μορφωτικό επετειακό γεγονός για την πόλη. Στη διάρκεια του 20ου αιώνα η Θεσσαλονίκη, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και άλλων παραμέτρων, υποδέχθηκε εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως ελληνικής καταγωγής και συνείδησης. To 2012, η Θεσσαλονίκη θα γιορτάσει και θα τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από την Απελευθέρωσή της και ταυτόχρονα θα αποτιμήσει την πορεία της στη διάρκεια ενός αιώνα. Οι προσφυγικοί πληθυσμοί από τη Μικρά Ασία και τα Βαλκάνια αποτελούν μια από τις βασικές συνισταμένες της ταυτότητάς της, ως πόλης του ελληνικού κράτους.
ΠΗΓΗ:  e-Pontos
http://www.iape.org.gr/images/stories/articleImages/friends/thumbnails/2.jpg
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕ ΜΕΓΕΝΘΥΣΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...