Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΣΙΝΩΠΕΥΣ





Διογένης ο Σινωπεύς

diogenis_273196275.jpg
400-323 π. χ

Φιλόσοφος από τη Σινώπη του Πόντου. Μαθητής του Αντισθένη, ιδρυτής της κυνικής φιλοσοφίας. Δεν άφησε γραπτά κείμενα και η διδασκαλία του γίνονταν μέσω του προφορικού λόγου και της γενικότερης συμπεριφοράς του που ήταν προκλητική με ακρότητες, ειρωνεία, περιφρόνηση, αθυροστομία αλλά και ευφυολογήματα. «Ο άνθρωπος ευτυχεί όταν ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες του» ήταν το πιστεύω του. Για τις θεωρίες του και τη διδασκαλία του, που διέσωσε ο μαθητής του Κράτης από τη Θήβα, έδειξαν ενδιαφέρον αρκετοί μεταγενέστεροι του Φιλόσοφοι.

Πολλοί γελούσαν μαζί του επειδή κοιμόταν στο πιθάρι του κι εκείνος γελούσε μαζί τους επειδή δεν χωρούσαν στο πιθάρι του, γιατί ήταν χοντροί. «Η φιλοσοφία δεν έχει σπίτι» έλεγε, «γιατί είναι τόσο μεγάλη που δεν χωράει σε κανένα σπίτι και μπορεί να έχει σαν στέγη της μόνο τον ουρανό».
Για το θάνατο του Διογένη υπάρχουν διάφορες πληροφορίες. Οι ιστορικοί, όμως, δεν είναι βέβαιοι ούτε για το χρόνο ούτε για τον τρόπο του θανάτου του. Πιστεύεται ότι ο Διογένης πέθανε 323 π.Χ στην Κόρινθο πολύ γέρος και κατά την παράδοση την ίδια μέρα που πέθανε στη Βαβυλώνα ο Αλέξανδρος. Οι Κορίνθιοι του έκαναν μεγαλοπρεπή κηδεία και στον τάφο του έστησαν μαρμάρινο κίονα, πάνω στον οποίο έστεκε καμαρωτός ένας σκύλος από μάρμαρο της Πάρου (κύνα). Λέγεται ότι είχε προκύψει διαμάχη μεταξύ των μαθητών του για το ποιος θα τον θάψει. Τελικά, με εισήγηση ανδρών επιρροής, θάφτηκε από τους γιους του Ξενιάδη. 
Στη συνέχεια συμπατριώτες του από τη Σινώπη τον τίμησαν με ορειχάλκινα αγάλματα, κοντά στη γιγαντιαία κολόνα με το σκύλο, πάνω στα οποία χάραξαν την ακόλουθη επιγραφή: «Ο χρόνος κάνει ακόμη και το χαλκό να παλιώνει· αλλά τη δόξα σου, ω Διογένη, η αιωνιότητα ποτέ δεν θα καταστρέψει. Διότι εσύ μόνος δίδαξες στους θνητούς το μάθημα της αυτάρκειας και το πιο ενάρετο μονοπάτι της ζωής».
ΠΗΓΗ:



















Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...