Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

ΑΜΑΝΑΤΙΔΑΙΟΙ ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΡΙ ΠΑΪΠΟΥΡΤΗΣ

Αναζητάμε τίς ρίζες μας-Διασώζουμε την ιστορία μας
Αμανατίδης ή Αμανάτογλου,από Κοσκίρι (Γόσκιρι-Κοσκορί-Κοσκόρ) Παϊπούρτης-Θεοδοσιούπολης.

Η γιαγιά μου (Αμανατίδου Αγγελική του Αριστείδη,σύζυγος Φραγκοζίδη Ελευθέριου),έλεγε ότι στό Κοσκίρι ήταν όλοι Αμανατιδαίοι και όλοι συγγενείς.Είχαν φύγει από τη Ζερμούδα της Χαλδίας όταν ένας πασάς ήθελε τη νύφη ενός από 7 αδέλφια, πρίν την πρώτη νύχτα του γάμου(συχνά το συναντάμε αυτό εκείνα τα χρόνια).Οι Αμανατιδαίοι τόν σκότωσαν και πήγαν όλοι στην επαρχία Παϊπούρτ ,όπου και μείναν στο Κοσκίρι (Επίσης πολύ συχνή έκβαση,τέτοια αναφορά έχω βρεί και για την δημιουργία της Σαντάς).
Υπάρχουν στην περιφέρεια της Αργυρούπολης και της Άρδασσας καί άλλοι Αμανατιδαίοι από κοντινά χωριά της Ζερμούδας (πχ από το Σταυρί,την Τσολόχαινα, Κορκοτά, Χαβίανα, Αργυρούπολη) καί στον Καύκασο (ειδικά στην περιοχή του Αρδαχάν και Μερτενίκ που γνωρίζω ότι πήγε η γιαγιά μου και συγκεκριμένα στο Ζεμζελέκ) αλλά δεν γνωρίζω ακόμα εάν υπάρχει συγγένεια με τούς Αμανατιδαίους πού δήλωσαν καταγωγή από το Κοσκίρι.
Δεν πειράζει όμως,θα τα βρούμε μαζί,όλα μέσα από εδώ,σιγά-σιγά,όρεξη να έχουμε να συμμετέχουμε με σχόλια για να συμπληρώσουμε.
Στήν έρευνα-αναζήτηση πού έκανα,επικεντρώθηκα στούς Αμανατιδαίους που δήλωσαν τόπο καταγωγής το Κοσκίρι (αυτό το χωριό έχω σαν αναφορά,λόγω της καταγωγής της γιαγιάς μου) και βρήκα τούς εξής:



Έκανα λοιπόν κι έναν χάρτη (map google) με τα χωριά στην Ελλάδα που εγκαταστάθηκαν οι Αμανατιδαίοι από το Κοσκίρι.Έτσι,μπορούμε να προσθέσουμε  όποιους Αμανατιδαίους πήγαν σε αυτά τα χωριά  και από άλλα μέρη εκτός από το Κοσκίρι (εάν υπάρχουν) και να βρούμε την συγγένεια που αρχίζει να χάνεται.

Προβολή ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΡΙ ΠΑΪΠΟΥΡΤΗΣ σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Γνωρίζω ότι οι Αμανατιδαίοι από την Ανηφοριά του Κιλκίς,αναγκάστηκαν από τίς ''Αρχές'' 
να εγκαταλείψουν το χωριό και πήγαν στο Παλατιανό,όπου εκεί είχε καταγραφεί ένας συγγενής (Αμανατίδης Χαράλαμπος του Κοσμά).
Επίσης,ότι είχαν συγγενείς στο Κάτω Λιποχώρι Πέλλας (Αμανατίδης Γεώργιος του Βλάσση).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΖΩΗ ΤΗΣ κ.ΑΓΓΕΛΙΚΩΣ

Περιμένω να συμμετάσχετε με σχόλια στην δημοσίευση,ώστε να μπορέσουμε να συμπληρώσουμε τίς πληροφορίες που γνωρίζετε.Αυτό είναι το χρέος μας, καθώς είμαστε η τελευταία γενιά,η τελευταία ευκαιρία να διασώσουμε τίς ρίζες μας.....................


























2 σχόλια :

  1. ΜΠΡΑβΟ ΣΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕΣ,ΑΧΙΛΛΕΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζερμούδα-Altipinar (Zermut)
      40.50469, 39.29487
      https://drive.google.com/open?id=1UFRPymcmlBoOs2TWq9rOeRNzZ5I&usp=sharing

      Διαγραφή

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...