Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013

ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ:Η ΑΓ.ΣΟΦΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟΑπό τόν Τάσο Σιδηρόπουλο...
Αγαπητοί φίλοι, οι Ελληνόφωνοι του Πόντου, αυτοί που ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους δείχνουν στην διεθνή κοινότητα πως σε αυτά τα μέρη υπήρξε Ελληνισμός που βίαια εκδιώχτηκε και την κάνουν να αναρωτηθεί το γιατί, ζητούν την βοήθεια μας στο δίκαιο αίτημα τους να ΜΗΝ μετατραπεί ο Ναός της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας σε Ισλαμικό Τέμενος. Στην σελίδα που δημιούργησαν για τον σκοπό αυτό μπαίνουμε και υπογράφουμε για αυτούς, για εμάς, για τους παππούδες μας και τα παιδιά μας. Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά!
http://www.change.org/tr/kampanyalar/türkiye-cumhuriyeti-devleti-ilgili-makamları-trabzon-ayasofya-müzesi-müze-olarak-kalmalı
Αυτήν την στιγμή,έχουν ψηφίσει 784 με στόχο τίς 10000 ψήφους..
Karadeniz Bölgesinin en önemli tarihi yapısı olan 700 yıllık Trabzon Ayasofya kilisesi, 1958-62’de Edinburgh Üniversitesi ile vakıfların işbirliğiyle Osmanlı döneminde tarihi fresklerin üzerine sürülen ziftler temizlenip, restore edilerek müzeye çevrilmiştir.
Her yıl yerli yabancı on binlerce turist tarafından hayranlıkla ziyaret edilen Trabzon Ayasofya tıpkı Cumhuriyetimizin kurucularının bilgeliğiyle müze statüsü verilen İstanbul'daki adaşı gibi, yerel, ulusal ve evrensel kültür mirasımızın eşsiz bir parçasıdır. Trabzon Ayasofya’nın siyasi menfaat sağlamak uğruna bürokratik kağıt oyunlarıyla gerçekleştirilen bir oldu bitti ile hiç bir ihtiyaç olmadığı halde camiye dönüştürülmesi ve ibadete açılması planlanmakta olup, bu eylemin gerektirdiği fiziki değişiklikler ile tarihi yapının telafisi mümkün olmayan şekilde zarar görmesi kaçınılmazdır.
Sözün özü, müze özelliği taşıyan bir tarihi eserin medeni dünyada benzeri olmayan bir şekilde, devlet ve milletimizin tarih ve uygarlık anlayışına yakışmayan bu dönüşümü desteklemiyor, Trabzon Ayasofya’nın müze olarak kalmasını arzu ediyoruz.
Daha fazla bilgi için

World heritage Trabzon Hagia Sophia must be stayed as a Museum

The church of Hagia Sofia in Trabzon, north-eastern Turkey, which is a museum today, will be converted into a mosque according to the local Vakif Direction of Trabzon, which is the owner of the estate. The reconstruction works have already been started.
World heritage Trabzon Hagia Sophia must be stayed as a Museum! Support us!  sign the petition! 
More info (In Englısh)

Μετάφραση από google translate (ότι μπορούμε κάνουμε...)

Η περιοχή του Ευξείνου Πόντου είναι η πιο σημαντική ιστορική δομή του ναού της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, η 700 ετών, 1958-1962 ιδρύματα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου θέσει στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου εκκαθαριστεί τις ιστορικές τοιχογραφίες, αναστηλώθηκε και μετατράπηκε σε μουσείο.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες ντόπιους και ξένους τουρίστες επισκέφθηκαν την Τραπεζούντα Ayasofya έκπληκτος από τη σοφία των ιδρυτών της Δημοκρατίας, όπως ακριβώς ομώνυμο μουσείο στην Κωνσταντινούπολη, με δεδομένη την κατάσταση της τοπικής, εθνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα μοναδικό κομμάτι. Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας για να εξασφαλιστεί γραφειοκρατικό χαρτί με ένα τετελεσμένο γεγονός για τα παιχνίδια, ακόμη και αν υπάρχει ανάγκη να μετατραπεί σε ένα τζαμί έχει προγραμματιστεί να ανοίξει για τη λατρεία, αφού αλλάζει τη φυσική δομή της δράσης που απαιτείται για την ανεπανόρθωτη ζημιά στο αναπόφευκτο.

Για να συνοψίσω, η ιδιοκτησία μουσείο σε έναν τρόπο που δεν συνάδει με τα ιστορικά μνημεία, όπως τον πολιτισμένο κόσμο, το κράτος και την κατανόηση του έθνους της ιστορίας και του πολιτισμού δεν υποστηρίζει αυτή η μεταμόρφωση δεν ταιριάζουν, ελπίζουμε να παραμείνει ως μουσείο Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα.

Για περισσότερες πληροφορίες

Παγκόσμια κληρονομιά πρέπει να μείνει ως Μουσείο της Αγίας Σοφίας, της Τραπεζούντας

Η εκκλησία της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, βόρειο-ανατολική Τουρκία, το οποίο είναι ένα μουσείο σήμερα, θα μετατραπεί σε τζαμί, σύμφωνα με την Κατεύθυνση του τοπικού Ιδρύματος της Τραπεζούντας, που είναι ο ιδιοκτήτης του κτήματος. Τα έργα ανακατασκευής που έχουν ήδη αρχίσει.

Παγκόσμια κληρονομιά πρέπει να μείνει ως Μουσείο της Αγίας Σοφίας, της Τραπεζούντας! Υποστηρίξτε μας! υπογράψουν την αίτηση!

Περισσότερες πληροφορίες (στην αγγλική γλώσσα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...