Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΙΟΝΤΖΙΔΗΣ

Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης γεννήθηκε στο χωριό Διπόταμος Καβάλας το 1960 από Πόντιους γονείς και είναι γόνος της δεύτερης γενιάς. Ο πατέρας του Χρήστος, καταγόταν από το χωριό Κοσμά της περιοχής Ματσούκας. Η μητέρα του Ανατολή κατάγεται από την Τραπεζούντα ( η Ματσούκα είναι επαρχία της Τραπεζούντας ). Ο πατέρας του Χρήστος, σε πολύ μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, από όπου έφυγαν με την ανταλλαγή το 1922 και ήρθαν στην Ελλάδα. Επίσης ήταν άριστος ψάλτης και γνώριζε άπταιστα την Βυζαντινή μουσική.
Από τον πατέρα του, ο Μιχάλης Καλιοντζίδης, πήρε τα πρώτα ακούσματα και στη συνέχεια το 1976 ξεκίνησε την λύρα παίζοντας σε γάμους, βαπτίσεις, ονομαστικές εορτές, μουχαπέτια, διάφορα πανηγύρια και σε άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. Το μεγάλο επαγγελματικό του βήμα, ουσιαστικά έγινε το 1981 συμμετέχοντας στις συναυλίες του Χριστόδουλου Χάλαρη, συνοδεύοντας τον κορυφαίο Πόντιο τραγουδιστή Χρύσανθο με τον οποίο η συνεργασία συνεχίστηκε για πολλά ακόμη χρόνια.
Το 1982 εγγράφεται στο Ευγενίδιο Ωδείο Καλλιθέας Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές του, φτάνοντας μέχρι και τη Φούγκα. Παράλληλα εκείνη την περίοδο κυκλοφόρησε ο πρώτος του δίσκος ( βινύλιο ) με τίτλο « Αναδρομή στον Πόντο ». Έκτοτε έφθασε στον αξιοσημείωτο αριθμό των 45 δίσκων και CD μέχρι και σήμερα είτε μόνος του είτε με συνεργασίες. Ταξίδεψε πάνω από 30 φορές σε Η.Π.Α. και Καναδά αλλά και σε άλλες χώρες όπως Αυστραλία, Ιαπωνία, Αίγυπτος, Ρωσία Τουρκία και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, παρουσιάζοντας και παίζοντας παραδοσιακά τραγούδια του Πόντου.

 im

 L.Cline , Μ.Καλιοντζίδης, Ηλίας. Λεμόνα, Θεσσαλονίκη
Έχει συνεργαστεί με όλους τους Πόντιους καλλιτέχνες και με τους περισσότερους συνεργάστηκε και δισκογραφικά ( δίσκους και CD ). Έχει κάνει σπουδαίες καταγραφές με ερμηνευτές - γνήσιους εκφραστές του Ποντιακού τραγουδιού ( μη επαγγελματίες ), και όχι το επηρεασμένο και πολλές φορές αλλοιωμένο Ποντιακό τραγούδι. Συνεργάστηκε με κορυφαίους τραγουδιστές και συνθέτες όπως οι : Χριστόδουλος Χάλαρης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Θάνος Μικρούτσικος, Γιώργο Κόρο, Χάρρυ Κλυνν, Γιώργο Νταλάρα, Μαρίζα Κωχ, Πέτρο Γαϊτάνο, Λιζέτα Νικολάου, Κατερίνα Κόρου και τους ερμηνευτές του Δημοτικού τραγουδιού Δόμνα Σαμίου και Χρόνη Αϊδονίδη.
Ξεχωριστή αλλά και σημαντική στην πορεία του ήταν η συνεργασία του με τον Λάμπρο Λιάβα για πολλά χρόνια όπου, συμμετείχε σε όλες τις παραδοσιακές συναυλίες και σε πολλές άλλες εμφανίσεις σε χώρους όπως το Μέγαρο μουσικής Αθηνών, το Ηρώδειο, η Επίδαυρος, ο Λυκαβηττός και το Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης. Σπουδαία και μοναδική ήταν η εμπειρία του παίζοντας στο Μετροπόλιταν Όπερα της Ν. Υόρκης συνοδεύοντας τον Γιώργο Νταλάρα και την Λυδία Κονιόρδου. Στο συγκεκριμένο γεγονός η λύρα συνοδευόταν από την συμφωνική ορχήστρα της Ν. Υόρκης. Όλη αυτή η εκδήλωση ήταν σε σκηνοθεσία του Κώστα Γαβρά.
Πρωτοεμφανίστηκε στο Μέγαρο μουσικής Αθηνών το έτος 1991 παίζοντας λύρα με ένα θεατρικό Ινδικό σχήμα, στο έργο « Ραμαγιάννα » ( αντίστοιχο της Ιλιάδας ). Έγραψε μουσική για το έργο « Αποσπάσματα της Άλκηστης του Ευριπίδη » που ‘'ανέβηκε'' στη σκηνή του Μοτζαρτέουμ του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Επίσης ενορχήστρωσε και διεύθυνε την ορχήστρα στο Ποντιακό έργο « Οι Πρόσφυγες στην Ελλάδα » του Θεόδορου Κανονίδη που ανέβασε το Κ.Θ.Β.Ε. Έχει γράψει τη μουσική για το επίσης Ποντιακό έργο « Τη Τρίχας το Γεφύρ' » και συμμετείχε στις 45 παραστάσεις πάλι από το Κ.Θ.Β.Ε. , σε σκηνοθεσία του Ερμή Μουρατίδη και των δύο παραπάνω θεατρικών έργων.

im

 Μ.Καλιοντζίδης και L.Cline παίζουν σε Σκοτζέζικο πάμπ
Έχει δημιουργήσει τη Σχολή Εκμάθησης Ποντιακής Λύρας με ονομασία « ΛΥΡΑ » από το 1988 στην Καλλιθέα Αθηνών έως και σήμερα όπου η σχολές είναι πλέον 12 σε συνεργασία με δασκάλους οι οποίοι έχουν αποφοιτήσει από την σχολή « ΛΥΡΑ » του Μιχάλη Καλιοντζίδη. Εκτός από την Αθήνα, σχολές λειτουργούν και στις εξής πόλεις : Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Κιλκίς, Κατερίνη, Βέροια, Κοζάνη, Κοπανός Ναούσης, Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, Δράμα, Πρέβεζα, Ανατολή Ιωαννίνων. Τα δυόμιση τελευταία χρόνια είναι διδακτικό μέλος στα Τ.Ε.Ι. Ηπείρου ( Άρτας ). Έχει τμήμα χορωδίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ έχει δόση και πολλές συναυλίες με την 30μελή ομάδα λυράρηδων και την 40μελή του χορωδία, συνοδευόμενος από παραδοσιακή ορχήστρα, με αποκορύφωμα την πρώτη εμφάνιση του μουσικού συνόλου στις 14/8/1994 στην Παναγία Σουμελά μπροστά σε 20.000 θεατές. Επίσης εμφανίστηκε με την χορωδία στην Λευκωσία της Κύπρου σε διεθνές φεστιβάλ χορωδιών το 2002.
Ξεχωριστή καταγραφή είναι και οι μουσικές που έχει γράψει για τρία μοναστήρια του Πόντου, Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα, του Αϊ - Γιάννη του Βαζελόνα και η Παναϊα τη Λάλογλης ( περιοχή Καρ'ς ). Έχει προσκληθεί σε Γερμανία, Γαλλία και Αμερική για την παρουσίαση σεμιναρίων της Ποντιακής μουσικής, αλλά και εντός Ελλάδας στην αίθουσα θεάτρου του μουσικού Ωδείου Δράμας. Έχει τιμηθεί από πολλά ποντιακά σωματεία για την προσφορά του στον Ποντιακό χώρο, αλλά ιδιαίτερα μπορούμε να σταθούμε στην τιμή που του έκανε ο σύλλογος Διποτάμου στο Τορόντο Καναδά το 1988, ο σύλλογος Διποτάμου Καβάλας, η γενέτειρά του, όπως και η Λέσχη Ποντίων του Ν. Καβάλας επί προεδρίας του αείμνηστου Ποντίου Ιωάννη Πενταζίδη.



im

 Χ.Καλιοντζίδης, Μ.Καλιοντζίδης, Κ.Μιτροπούλου, L.Cline και Γιάννης Γεβγέλης. Πρωτοχρονιά στο Τορόντο 2009

ΠΗΓΗ:Pontos World

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...