Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013

Η Τουρκία αποζημιώνει δυο Έλληνες με 5 εκατ. Ευρώ για ηθική και υλική βλάβη

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποχρεώνει την Τουρκία να καταβάλλει το ποσό-ρεκόρ των 5 εκατ. Ευρώ σε δυο Έλληνες για ηθική και υλική βλάβη.

Ειδικότερα, με απόφαση που έλαβε την Τρίτη το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποχρεώνει την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση ύψους 5 εκατ. ευρώ για υλική βλάβη, στους Έλληνες υπηκόους Ιωάννη και Ευάγγελο Φωκά που ζουν στην Κατερίνη.

Συγκεκριμένα, οι τουρκικές αρχές είχαν απαγορεύσει, λόγω της ιθαγένειάς τους και την αρχή της αμοιβαιότητας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, να κληρονομήσουν την ακίνητη περιουσία της αδελφής τους στην Τουρκία.

Με προγενέστερη απόφασή του το Δικαστήριο, στις 29 Σεπτεμβρίου 2009, εκδικάζοντας την σχετική υπόθεση (Φωκάς κατά Τουρκίας) είχε καταδικάσει τελεσίδικα την Τουρκία, για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της περιουσίας.

Μετά τη σημερινή συνεδρίαση, που αφορούσε μόνο τον προσδιορισμό καταβολής της δίκαιης ικανοποίησης στους δύο Έλληνες, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Τουρκία πρέπει να καταβάλει στους δικαιωθέντες 5 εκατ. ευρώ αποζημίωση για ηθική και υλική βλάβη, πληρώνοντας παράλληλα 15.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.


ΠΗΓΗ: Τό Ποντίκι

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ,αφήστε σχόλιο...